12 mar Smacznie, prosto, zdrowo. Ryba na 3 sposoby w kilka minut
Nie da się ukryć, lubimy rybki i chętnie przygotowujemy je na różne sposoby, dlatego dzisiaj, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, dzielę się z Wami swoimi ulubionymi i chyba najprostszymi z możliwych przepisami. Jesteście ciekawi jak wygląda ryba na 3 sposoby w kilka minut? Oto moi faworyci, którzy doskonale się sprawdzają wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie, a wcześniej na bieganie po sklepach. Te 3 ryby w zamrażarce mam zawsze.
Wszystkie propozycje zawierają składniki dla 4 osób.
Ryba spoczywająca na pomidorach i czosnku
To danie uwielbiam ze względu na smak i prostotę, a także czas jego wykonania – jedynie 10 minut!
Składniki:
- sola (8 sztuk)
- pomidor (2 sztuki)
- świeży czosnek (2 ząbki)
- jajko
- sól, pieprz do smaku
- rukola
Przygotowanie:
Po rozmrożeniu sola czasem trzykrotnie zmniejsza swoją objętość, dlatego kupuję ich więcej.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki, pomidory na nieco grubsze plastry i podgrzać na patelni. Rozmrożoną na durszlaku rybę przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na równomiernie rozłożonych na patelni pomidorach i po chwili zalać roztrzepanym jajkiem. Przez 3-5 minut smażyć, a następnie delikatnie przełożyć rybę na drugą stronę. Nie zrażajcie się tym, że ryba się rozpada, jest to nieuniknione, bo sola jest bardzo delikatna, a poza tym jej nie panierujemy. Zapewniam jednak, że w tej kompozycji smakuje wyśmienicie.
Na talerzu rozkładam rukolę, która doskonale uzupełnia smak potrawy i układam na niej gotowe danie dekorując także rukolą. To danie lubię jeść bez dodatków, ale pasuje do niego zarówno ryż, pure z ziemniaków, jak i kuskus.
Pstrąg z koperkiem w brzuszku
Mistrzostwo prostoty i absolutny hit smakowy moich dzieci. To danie jest w stanie zrobić sobie nawet moje najmłodsze dziecko i wczoraj właśnie je sobie przygotowało, a zajęło mu to 5 minut. Potem jeszcze 15 minut na upieczenie i gotowe.
Składniki:
- wypatroszony pstrąg bez łba (4 sztuki)
- gałązki koperku (pęczek)
- cytryna
- sól, pieprz i czosnek (granulowany lub/i w płatkach) do smaku
Przygotowanie:
Pstrągi opłukać pod zimną wodą i delikatnie osuszyć kuchennym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Środek ryby wypełnić gałązkami koperku (ile się zmieści) i dużym plastrem cytryny. Zawinąć w folię aluminiową i piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut. Ewentualnie wybrać na piekarniku opcję grillowana ryba.
Doskonałym dodatkiem do tego pstrąga są ziemniaki pokrojone w kostkę ze świeżym szpinakiem i czosnkiem.
Pstrąg upieczony w folii aluminiowej jest bardzo miękki i delikatny. Jeśli jednak ktoś ma ochotę na chrupiącą skórkę polecam lekko oprószyć rybę mąką i krótko usmażyć na patelni grillowej.
Grillowany łosoś na zielonym groszku
Czas przygotowania – chwila moment 😉 Można go wydłużyć w zależności od ilości dodatków, na które mamy ochotę.
Składniki:
- filet z łososia ze skórką (4 sztuki)
- masło czosnkowe (kilka godzin wcześniej można przygotować masło ze świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku)
- świeży zielony groszek
- dowolna sałata do dekoracji
- kiełkujący ryż z dodatkiem czarnego czosnku
Przygotowanie:
Filety z łososia pokroić na grubsze paski i przyprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Z jednej strony zostawić skórę. Ugrillować na patelni grillowej dodając płat czosnkowego masła.
Ze względu na to, że jestem fanką zielonego groszku, często dodaję go do łososia, a kiełkujący ryż z dodatkiem czarnego czosnku stanowi idealnie ich uzupełnienie.
Podobają Wam się takie proste, szybkie, zdrowe i lekkie dania? Może podzielicie się w komentarzu swoimi?
♥ ♥ ♥
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.
Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.
Dawid Lasociński/Swiathegemona
⬝ Data: 12:27h, 12 marcaRyby bardzo lubię, więc chętnie czytam wszystkie przepisy dotyczące ich przyrządzania. A krótkie przyrządzanie jest najlepszym przyrządzaniem 🙂 Muszę wypróbować twoje przepisy, ale i zmodyfikować, bo w mojej okolicy rukola jest prawie nie zdobycia, nie mówiąc o czarnym czosnku, którego moje oczy nigdy nie widziały 🙁
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 23:27h, 12 marcaNo co Ty powiesz? Jak rukola nie do zdobycia? Ona jest wszędzie. Co do czarnego czosnku to zdradzę, że to jeden z moich ulubionych rodzajów ryżu ostatnio – kiełkujący ryż z dodatkiem czarnego czosnku dostępny w sieci Rossmann – Leo Gaba Rice -> http://www.leogabarice.pl/
madulaa
⬝ Data: 14:15h, 12 marcayes, yes, yes! Nr 2 to moje bingo! 🙂 Dzięki za prosty przepis- właśnie czegoś takiego szukałam. Będzie rybka 😀 Pozdrawiam! Magda z sasanki.wordpress.com
SzeptemPisane.pl
⬝ Data: 16:20h, 12 marcaoglądałam ostatnio dokument o rybach, nie tykam, co jeść? jak żyć? wszystko trujące ;-(
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 18:22h, 12 marcaMięso lepsze?
Bożena Jędral
⬝ Data: 20:59h, 12 marcaWyglądaja apetycznie
Kamila Posobkiewicz
⬝ Data: 21:17h, 12 marcaWprawdzie nie lubię ryb, ale podeślę przepis dalej. Wygląda pysznie…
Maya Maya Miell
⬝ Data: 09:33h, 13 marcaUwielbiam ryby, na pewno skorzystam z Twoich przepisòw 🙂
Marta Jadzia
⬝ Data: 09:37h, 13 marcaDla mnie nr 3, uwielbiam łososia 🙂
MatczyneFanaberie
⬝ Data: 11:23h, 13 marcaNie łączyłam jeszcze ryby ze świeżym groszkiem. Dziękuję za inspirację 🙂
Healthy Style
⬝ Data: 11:04h, 14 marcaJuż wiem co jutro u nas na obiad – połączenie pomidorów, ryby i czosnku brzmi świetnie <3
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 21:50h, 14 marcaZapewniam, że smakuje również świetnie 🙂
Panna Migootka
⬝ Data: 15:08h, 14 marcaPstrąga często robię w podobny sposób. Natomiast pozostałe przepisy na rybki chętnie przetestuję.
Zamaszyście Podpisana
⬝ Data: 18:20h, 14 marcaAż mi ślinka pociekła, mimo, że jestem po obiedzie! 😀 Na pewno spróbuję wszystkie ze sposobów, zwłaszcza, że rybki robię rzadko, bo boję się, że długo to będzie trwać…
Dzięki za inspirację, pozdrawiam!
Autopogoń
⬝ Data: 18:37h, 14 marcate wszystkie dodatki wyglądają przepysznie! zioła, pomidory, cytryna… jest tylko jeden problem – nie jadam ryb ;p dlatego nie potrafię sobie wyobrazić, żeby mogło to smakować dobrze. 😀
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 21:52h, 14 marcaJej, szkoda, bo niektóre ryby są naprawdę smaczne i można je podać w tak różny, dostosowany do swoich kubków smakowych, sposób.
Pau - 5razones
⬝ Data: 20:23h, 20 marcaDzięki za inspiracje. U nas też ryba często jest grana: albo klasyka w jakiejś panierce ( moja ulubiona to po prostu tylko mąka kukurydziana) albo pieczona w zalewie: sos sojowy , miód, limonka.
Esencja | Moje sposoby na zwalczanie wiosennego przesilenia
⬝ Data: 15:58h, 09 kwietnia[…] i regenerację organizmu są kolorowe sałatki, energetyzujące koktajle, warzywne smoothies, ryby w towarzystwie świeżych warzyw i pełnoziarniste produkty, które stosuję w swojej diecie. […]
Esencja | Moje trendy żywieniowe na wiosnę i lato 2017
⬝ Data: 22:01h, 17 maja[…] „Ryba na 3 sposoby w kilka minut” […]