chrupki szwedzki chlebek

19 mar Zdrowa przekąska do pracy i szkoły – chrupki, szwedzki chlebek

Knekkebrød – bardzo popularny w krajach skandynawskich chrupki chlebek to idealna i zdrowa przekąska do pracy, szkoły, na spacer z dzieckiem, na rower czy na plac zabaw. Jest niezwykle prosta do zrobienia, a jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie 4 minuty. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika.

Ten chlebek można jeść sam lub z dodatkami typu: serek twarogowy, rzodkiewka, zielenina, wędzony łosoś, wszelkiego rodzaju pasztety, pasta jajeczna, pasta kawiorowa, humus, a nawet ulubiony dżem. Może też być dodatkiem do zup, dipów i sałatek. Jego smak można zmieniać poprzez dodanie np. przypraw korzennych (wersja świąteczna) lub syropu klonowego czy miodu (wersja na słodko). Moja sympatia do tego chlebka wzrosła odkąd odkryłam chleb fitness składający się z samych ziaren. Tego typu przekąski są nie tylko smaczne, ale i sycące.

zdrowa przekąska do pracy

Składniki:

  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/5 szklanki nasion szałwii hiszpańskiej – chia
  • 3 łyżki stołowe mąki (bezglutenowej, pełnoziarnistej lub gryczanej)
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 5 łyżek stołowych wrzącej wody
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, a następnie wstawić do uprzednio nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pamiętaj, żeby masa była równomiernie rozłożona na dość cienką warstwę, żeby równo się upiekła. Piec na termoobiegu do godziny sprawdzając stan zarumienienia chlebka. Gotowy można połamać na mniejsze kawałki i przechowywać w szczelnym słoiku.

Smacznego.

szwedzki chlebek

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
32 komentarze
  • Sylwia Kamińska | Matczysko
    ⬝ Data: 17:36h, 19 marca Odpowiedz

    kurcze, kolejny przepis, który kradnę do swej kuchni i naszego życia <3

  • Marta Mytych | Veganama
    ⬝ Data: 17:40h, 19 marca Odpowiedz

    Bardzo lubię ten chlebek, sama zresztą niedawno wrzucałam przepis na bloga 😉 Sprawdza się świetnie jako dodatek do zup i do hummusu 🙂

  • Bożena Jędral
    ⬝ Data: 19:20h, 19 marca Odpowiedz

    Łał, podoba mi się 🙂 Piekłaś jako jeden duży placek i łamałaś, czy robiłaś małe „placuszki”?

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 19:31h, 19 marca Odpowiedz

      Jeden duży, a nawet użyłam formy do ciast i zrobiłam taki nieregularny kwiat. Potem go połamałam. Prześlę Ci na priv, bo tu nie mogę załączyć zdjęcia.

  • Dziubdziak
    ⬝ Data: 20:36h, 19 marca Odpowiedz

    Ooo chętnie spróbuję. Uwielbiam takie przepisy, bo są takie proste i jest małe ryzyko, że coś się nie uda?

  • Anna - Szkolne inspiracje
    ⬝ Data: 21:13h, 19 marca Odpowiedz

    Wygląda zachęcająco. Rzadko jem pieczywo, ale taki chlebek schrupię z przyjemnością. 🙂

  • Edyta moj-kawalek-podlogi
    ⬝ Data: 10:57h, 20 marca Odpowiedz

    Widziałam już na Instagramie i przyznaję, że mnie zaciekawiłaś! Typowego chrupkiego szwedzkiego pieczywa nie lubię, ale widzę, że u Ciebie to coś znacznie pyszniejszego 🙂

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 11:32h, 20 marca Odpowiedz

      Polecam spróbować. Tylko użyj jaśniejszych ziaren, to wyjdzie bardziej złocisty. Ja miałam czarne pestki dyni, więc wyszedł dość ciemny.

  • Jola (Yolsh)
    ⬝ Data: 11:52h, 20 marca Odpowiedz

    Coś podobnego już robiłam. U mnie był to jednak „typowy” chleb i dodawałam jajko.

  • jogosfera
    ⬝ Data: 11:56h, 20 marca Odpowiedz

    Nie jadłam nigdy, ale wygląda ciekawie 🙂 Nie zawsze mam ochotę na taką ilość ziaren, ale od czasu do czasu super!

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 16:20h, 20 marca Odpowiedz

      No w tym przypadku rzeczywiście ziarna trzeba lubić, a ja uwielbiam i takie właśnie chlebki preferuję – z ziarnami. Za to m.in. pokochałam chleb fitness od Lubaszki.

  • Ugotowanepozamiatane.pl
    ⬝ Data: 12:04h, 20 marca Odpowiedz

    Jak się wymawia knekkebrød?

  • Kuchnia Polowa Poznań
    ⬝ Data: 15:48h, 20 marca Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam szwedzkiego chlebka. Daj trochę 🙂

  • oto ja
    ⬝ Data: 21:44h, 20 marca Odpowiedz

    Dziękuję pięknie za expres przepis – właśnie takie lubię. I bardzo chętnie wypróbuję. Warto mieć w zanadrzu taki specjał. W razie gdy zabraknie pieczywa ratunkiem jest też otrębowa bułka z mikrofali, którą czasem robię.
    Pozdrawiam 😉

  • Ewa Mrowiec
    ⬝ Data: 08:36h, 21 marca Odpowiedz

    Zaśliniłam klawiaturę 😛

  • ZUZANNASTYLE
    ⬝ Data: 08:37h, 21 marca Odpowiedz

    Super, skorzystam z przepisu.

  • Kulinarna Strona Mocy
    ⬝ Data: 09:34h, 21 marca Odpowiedz

    O, fajnie, że do Ciebie trafiłam, bo mi się przypomnialo, że też taki fajny chlebek robiłam. Receptura trochę inna, ale pyszny i chrupiący. To fajna alternatywa dla zwykłego pieczywa i gotowych chrupkich.

  • Klaudia She-wolf
    ⬝ Data: 09:39h, 21 marca Odpowiedz

    Brzmi świetnie! Akurat potrzebuje czegoś na przekąski do pracy 🙂 może dziś się za niego wezmę 🙂

  • Celina
    ⬝ Data: 10:34h, 21 marca Odpowiedz

    Wow, muszę wypróbować!:)

  • Magdalena / AsertywnaMama.pl
    ⬝ Data: 11:09h, 21 marca Odpowiedz

    hmm ostatnio jakoś nie przepadam za pieczywem z ziarenkami, ale przyznaję, że te przekąski wyglądają apetycznie… może dam im szansę?

  • Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
    ⬝ Data: 22:46h, 21 marca Odpowiedz

    Same dobrocie! Ziarna to jak zyla zloty. Zrobilam dzis z Twojego przepisu i wcinalam ze smakiem. Sciskance, Daria xxx

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 14:33h, 22 marca Odpowiedz

      Ja też uwielbiam ziarna. Dodaję je do dań obiadowych, sałatek i czasem deserów (chia).

  • Kobietapo30
    ⬝ Data: 17:17h, 23 marca Odpowiedz

    Mnóstwo ziaren, chrupko i zdrowo 🙂 Biorę 🙂

  • Macierzynstwo-raz!
    ⬝ Data: 17:46h, 04 kwietnia Odpowiedz

    Mmm wygląda pysznie 🙂

  • Esencja | Esencja kwartału i trochę planów na kolejne tygodnie
    ⬝ Data: 20:01h, 12 kwietnia Odpowiedz

    […] Na blogu znajdziecie również kilka kulinarnych eksperymentów: „Dania z zielonego groszku – moje kulinarne eksperymenty”, „Pieczone kasztany – słodki przysmak na chłodny wieczór”, „Włoska inspiracja – makaron z pastą szpinakową i serem feta”, „Smacznie, prosto, zdrowo. Ryba na 3 sposoby w kilka minut”, „Zdrowa przekąska do pracy i szkoły – chrupki, szwedzki chlebek” […]

Post A Comment