29 kw. 3 szybkie dania ze szparagami
Szparagi to jedne z najprostszych warzyw do przygotowania. Inspiracjom z ich udziałem nie ma końca. Od podanych z tartą bułką czy skropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, poprzez zapieczenie z innymi warzywami, pod przykrywką cienkiego plasterka boczku aż po sałatki, zupy i jako dodatek do dań obiadowych czy porannego omleta doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi i jajecznymi.
Właśnie trwa sezon na szparagi, więc dziś ode mnie 3 szybkie dania ze szparagami, których przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 20 minut. To idealne propozycje, kiedy nie macie czasu lub pomysłu na smaczny i zdrowy obiad czy przekąskę.
Właściwości szaparagów
Sezon na szparagi jest dość krótki (kwiecień-czerwiec), dlatego warto go w pełni wykorzystać. Szparagi są nie tylko smaczne i łatwe do przygotowania, ale też bardzo zdrowe (zapobiegają powstawaniu nowotworów, są cennym źródłem witamin C, K, witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, selenu, błonnika i kwasu foliowego), pożywne (zawierają dużo białka), lekkostrawne i niskokaloryczne (z powodzeniem mogą być stosowane w dietach odchudzających i redukcyjnych, bowiem 100 g zawiera zaledwie 18 kcal). Mówi się też, że szparagi są też jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków 🙂
Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę na ich wygląd. Świeże rozpoznamy po zamkniętych główkach bez oznak kwitnienia i lekko wilgotnych końcówkach. O ich świeżości świadczy też ich jędrność i charakterystyczny skrzypiący odgłos przy pocieraniu. Kupione zużywamy w ciągu 2, najdalej 3 dni.
Szparagami możemy cieszyć się przez cały rok, jeśli je zamrozimy, a wcześniej zblanszujemy, czyli włożymy do wrzącej wody i chwilę obgotujemy. Nie trzeba ich potem rozmrażać, tylko wystarczy wrzucić je na 2-3 minuty do posolonego wrzątku wspominając wiosenno-letni czas 🙂
Jak przygotować szparagi?
Po umyciu odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów – wystarczy je zgiąć i same pękną we właściwym miejscu. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości (ok. 3-4 minut – zielone, 10-15 minut – białe), ale trzeba pilnować, żeby ich nie rozgotować, lepiej bowiem smakują i nie tracą swoich cennych właściwości zdrowotnych. Najlepiej wyciągnąć je z wody wtedy, kiedy mają piękny, jaskrawo-zielony kolor.
3 szybkie dania ze szparagami
Zupa-krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 2 wiązki zielonych szparagów (w kolejnej wersji zupy dodałam troszkę cukini ze skórką i cebuli)
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- pieprz i sól do smaku
- prażone ziarna (dynia, słonecznik, sezam, co lubicie)
Przygotowanie:
Umyte szparagi z odłamanymi końcówkami gotuję do miękkości w wodzie, a następnie dodaję przyprawy i mleczko kokosowe. Na koniec miksuję do konsystencji kremu i posypuję uprażonymi na suchej patelni ziarnami.
Makaron ryżowy ze szparagami i zielonym pesto
Składniki:
- paczka makaronu ryżowego
- szynka (ilość wedle uznania)
- 2 wiązki zielonych wąskich szparagów lub 1 wiązka szerokich
- zielone pesto (ilość dostosowuję do kubków smakowych, ponieważ pesto ma dość intensywny smak)
- 2 ząbki czosnku
- odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego
- ser parmezan do posypania
- opcjonalnie można dodać pokrojone suszone pomidory
Przygotowanie:
Szparagi przygotowałam i obgotowałam jak wyżej, a następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. W wodzie po szparagach ugotowałam makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażyłam pokrojoną na kostkę szynkę dodając zmiażdżony czosnek. Następnie dodałam pesto i śmietanę cały czas mieszając i krótko gotując sos.
Sałatka ze szparagami w stylu greckim
Składniki:
- pół sałaty lodowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka Sweet Palermo
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 wiązka zielonych wąskich szparagów
- 1 opakowanie sera feta
- 1 opakowanie mieszanki ziaren do posypania
- można dodać czarne oliwki
- dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę lodową połamałam na małe kawałki i dodałam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na niezbyt dużą kostkę awokado, pokrojoną na cienkie krążki Sweet Palermo i czerwoną cebulę, a na koniec dodałam ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojony w małą kostkę ser feta. Całość polałam dressingiem i posypałam uprażonymi ziarnami. Sałatkę należy zjeść od razu po przygotowaniu.
Dajcie znać czy spodobały się Wam moje propozycje i wrzućcie w komentarzu swoje, jeśli macie ochotę podzielić się nimi z innymi 🙂
Zdjęcie główne: Carly Jayne/Unsplash, pozostałe Esencjablog.pl
***
Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.
Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.
No Comments