kulinarne inspiracje na koniec lata

06 Wrz Kulinarne inspiracje na koniec lata. Smacznie, zdrowo i kolorowo.

Koniec lata tuż tuż, ale póki trwa możemy cieszyć się i korzystać z jego darów. Możemy też korzystać z nich w okresie jesienno-zimowym używając zapasów, które zrobiliśmy sobie latem, czyli mrożonek, bo o owocach i warzywach tutaj mowa. Już kiedyś pisałam, że mrożonki są najlepszą metodą utrwalania żywności. Mrożone tuż po zbiorach owoce i warzywa są źródłem witamin i substancji mineralnych. Mrożonki nie zawierają konserwantów, barwników, sztucznych aromatów czy polepszaczy smaku, są ekonomiczne i wygodne, bowiem skracają czas przygotowania posiłku.

Dzisiaj mam dla Was proste do zrobienia przekąski, które mają też kilka wspólnych cech: są zdrowe, efektownie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Do ich przygotowania możemy użyć mrożonek, a poniższe przepisy niech będą dla Was inspiracją do ich wykorzystania w innych porach roku.

Swoje inspiracje kulinarne czerpię głównie z blogów i warsztatów kulinarnych, na które jestem zapraszana. Jednym z takich warsztatów była kolejna, już 11. edycja Warsztatów z Gwiazdą (poprzednią znajdziecie TUTAJ) organizowana tradycyjnie przez portal All About Life. Tym razem spotkaliśmy się we wnętrzach restauracji Fat Buddha w Warszawie, której orientalny klimat łączy ze sobą tradycyjne elementy kultury wschodu z nowoczesnością i klasyką zachodu. Elegancko i jednocześnie zupełnie na luzie. Wspaniałe miejsce o czym mieliście okazję się przekonać, kiedy relacjonowałam wydarzenie na Instagram Stories.

Na warsztatach kulinarnych było nie tylko pysznie i inspirująco, ale również tanecznie, bowiem swoimi przepisami, energią i miłością do tańca podzielili się z nami Ewa Szabatin i Rafał Maserak. To pod ich okiem powstały poniższe dania, a zapewniam Was, że są warte grzechu i spróbowania w domu.

Specjalnie dla Was: chłodnik z awokado i ogórkiem, hummus z suszonymi pomidorami, orzeżwiający napój z kiwi, truskawkowy słoik, mus z truskawek, naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej, sałatka z arbuzem, deser lodowy z owocami.
Jestem przekonana, że wiele z tych propozycji przypadnie Wam do gustu, gdyż osobiście je przygotowywałam wraz z córkami i byłyśmy oczarowane ich smakiem.

kulinarne inspiracje na koniec lataChłodnik z awokado i ogórkiem

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • świeży koperek i mięta do smaku
  • sól himalajska i świeży pieprz

 

Przygotowanie:

Ogórek obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie obieramy awokado, siekamy koperek i miętę. Wszystko wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól i blendujęmy na gładką masę. Na koniec dodajemy jogurt, kefir oraz maślankę. Chłodnik ozdabiamy kawałkami ogórka z koperkiem.

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 słoik cieciorki eko
  • 1 łyżeczka podsmażonego czosnku, ale może być też świeżo wyciśnięty
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki masła klarowanego
  • marchewka
  • seler naciowy
  • papryka
  • ogórek zielony
  • pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie:

Czosnek podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Hummus możemy podawać z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami.

Przepis na hummus w 3 odsłonach:

Orzeżwiający napój z kiwi

Składniki:

  • lód
  • schłodzony 100% naturalny sok jabłkowy z dodatkiem świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 kiwi
  • ¼ limonki
  • 1 łyżka soku z limonki

 

Przygotowanie:

Limonkę należy sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Limonkę i kiwi przekładamy do szklanek. Owoce rozgniatamy moździerzem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.

Truskawkowy słoik – płatki owsiane z musem truskawkowym

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych bez gotowania
  • 1,5 szklanki napoju ryżowo-kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • mus z truskawek (przepis poniżej)
  • wiśnie mrożone
  • do ozdobienia płatki czekolady i migdałów

 

Przygotowanie:

Do większej miski wrzucamy: płatki owsiane, mleko ryżowe, chia, syrop klonowy, cynamon, wanilię. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, a następne nakładamy naprzemiennie z musem truskawkowym. Ozdabiamy mrożonymi wiśniami, posypujemy płatkami czekoladą i migdałów.

Mus z truskawek

Składniki:

  • 2 szklanki mrożonych truskawek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki chia

 

Przygotowanie:

Truskawki i syrop klonowy blendujemy. Dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 10 minut.

Kulinarne inspiracje na koniec lata 18Naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ryżowej oraz gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 szklanka wody (może być lekko gazowana)
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • owoce mrożone (np. maliny, truskawki, jagody)
  • syrop klonowy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • jogurt naturalny
  • szczypta soli himalajskiej

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Do mąki dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i szklankę wody. Do mąki dodajemy jajka. Całość miksujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewamy porcję ciasta. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowy naleśnik smarujemy odrobiną masła orzechowego. Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem. Zdobimy dowolnymi owocami i ulubionymi dodatkami typu płatki migdałów, rodzynki, suszone owoce, czekoladowe wiórki.

Mogą Was też zainteresować:

Sałatka z arbuzem

Składniki:

  • arbuz
  • mango
  • 1 zielony ogórek
  • owoce tropikalne mrożone
  • 1/2 papryczki zielona serrano (chili)
  • 1/4 szklanki bazylii
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki rozdrobnionych orzechów ziemnych uprażonych na patelni
  • ser pleśniowy
  • sól morska do smaku

Sos do sałatki:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki ryżowego octu

Przygotowanie:

Arbuza, mango oraz ogórek kroimy na małe kwadraty. Papryczkę kroimy bardzo drobno na cienkie plasterki. Bazylię i kolendrę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami.

Inne przepisy z wykorzystaniem arbuza:

Kulinarne inspiracje na koniec lata 8Deser lodowy z owocami

Składniki:

  • nieduży ananas
  • 3-5 pacek lodów naturalnych lub samodzielnie zrobionych w domu (przepisy poniżej)
  • owoce mrożone egzotyczne
  • kwiaty jadalne do ozdoby

 

Przygotowanie:

Ananasa kroimy na pół razem z koroną (zieloną częścią), nakładamy 3-5 pacek lodów, dodajemy mrożone owoce i zdobimy jadalnymi kwiatami lub dodatkami, które akurat mamy pod ręką.

Przepisy na lody domowej roboty:

 

To jak? Wypróbujecie któryś z przepisów? 🙂

Fot. All About Life, Paweł Wodzyński, archiwum prywatne, Pexels (zdjęcie główne).

***

Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.

Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.

Kulinarne inspiracje na koniec lata 15Kulinarne inspiracje na koniec lata 16Kulinarne inspiracje na koniec lata 17Kulinarne inspiracje na koniec lata 10Kulinarne inspiracje na koniec lata 9

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
No Comments

Post A Comment