16 wrz Wytrawne muffiny w wersji jajeczno-mięsno-warzywnej
To jedno z takich dań, które można dowolnie modyfikować, a i tak zawsze wychodzi i jest smaczne. Wytrawne muffiny, zwane inaczej babeczkami, to doskonały pomysł na szybką i ciepłą kolację lub śniadanie. Zaproście też dzieci do kuchni i pozwólcie im działać razem z Wami.
Muffiny możecie zrobić w wersji wegetariańskiej lub mięsnej, z chlebem lub bez. Ich przygotowanie to czas krojenia kilku składników plus pieczenie, które zajmuje jedyne 20 minut.
Wytrawne muffiny
Przykładowe składniki (do wyboru) na 12 muffin:
- jajka (6 sztuk)
- lekko czerstwy chleb (3 kromki)
- szynka, gotowany kurczak, indyk, salami (kilka plasterków)
- żółty ser (3-4 łyżki startego na tarce)
- dodatki: papryka (czerwona, żółta, zielona), kukurydza, cukinia, pomidor, pieczarki, kurki, czosnek, czarne oliwki (kilka pokrojonych kawałków)
- przyprawy: majeranek, sól i pieprz do smaku
- olej do wysmarowania blachy
- do dekoracji lub upieczenia razem z pozostałymi składnikami: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kiełki rzodkiewki, rukola
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Doprawiamy przyprawami i opcjonalnie dodajemy rozgnieciony w prasce ząbek czosnku. Pozostałe składniki kroimy na drobne kawałki i odkładamy w oddzielnych porcjach na bok. Żółty ser ścieramy na grubych lub cienkich oczkach tarki.
Blachę do muffinek natłuszczamy olejem, do pojemników na muffiny wkładamy pokrojony w trójkąty chleb, a następnie dodajemy dowolne składniki. Część muffin możemy zrobić w wersji wegetariańskiej, część w wersji mięsnej. Muffiny komponujemy według własnego uznania. Na wierzch kładziemy niewielką ilość żółtego serka i zalewamy jajkiem.
Blachę wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy na termoobiegu około 20 minut.
Muffiny wyjmujemy z pieca, delektujemy się ich zapachem i dekorujemy ulubionymi ziołami. Świeże zioła możemy też posiekać i dodać przed włożeniem do piekarnika do muffinek.
Smacznego.
***
Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.
Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.
No Comments