Pieczone kasztany przysmak na zime

13 gru Pieczone kasztany – słodki przysmak na zimowy wieczór

Mój niedzielny relaks obfitował w odsypianie sobotniej nocy po Blogowigilii, gry planszowe z dziećmi, rozgrzewającą herbatę i jadalne, pieczone kasztany. Powiem Wam, że dawno nie miałam takiego dnia i pewnie i tym razem bym nie miała, gdyby nie skumulowane zmęczenie i słuszna refleksja, że przecież NIE MUSZĘ. Zresztą przyznam szczerze, że im bliżej Świąt, a wiecie, że mocno dystansuję się do przedświątecznej gorączki, mam przeczucie, a teraz już właściwie postanowienie, że im mniej muszę, tym bardziej mi się chce.

Jednym słowem spontaniczny dzień bez planu, odpuszczenie i należyta regeneracja z pieczonymi kasztanami w tle, to mój mały krok na drodze do pokonania własnego perfekcjonizmu. Nie ma chyba prostszego przepisu niż ten poniżej, ale wybaczcie, kasztany bardzo mi smakowały, a zdjęcia bardzo chciałam zrobić, choć nie pytajcie ile czasu zajęła mi ich obróbka. Niestety efekt i tak jest inny na ekranie telefonu i na ekranie komputera.

Pieczone kasztany IG

JAK PRZYGOTOWAĆ PIECZONE KASZTANY?

  1. Kasztany myjemy i osuszamy.
  2. Kładziemy je płaską powierzchnią do dołu, a na „grzbiecie” nacinamy krzyżyk, ponieważ w trakcie pieczenia kasztany wybuchają i mogą rozsadzić twardniejącą skórkę.
  3. Wrzucamy na wrzątek na ok. 10 minut.
  4. Ułożone na blasze nacięciem do góry, pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C.
  5. Zjadamy ciepłe, ponieważ najlepiej się wtedy obierają i lepiej smakują.

Pieczone kasztany slodki przysmak10 FAKTÓW O JADALNYCH KASZTANACH

  1. Kasztany jadalne są bogate w skrobię, są więc źródłem energii.
  2. Mają dużo błonnika i witamin z grupy B.
  3. Są też doskonałym źródłem potasu, wapnia, cynku i fosforu.
  4. Kasztany jadalne to bogactwo witaminy C. 100 g kasztanów ma tyle witaminy C ile 1 cytryna.
  5. Nie zawierają glutenu, są dobrą alternatywą dla osób chorych na celiakię.
  6. Są polecane osobom cierpiącym na zaparcia i anemię.
  7. Przy zakupie trzeba zwróć uwagę na to, żeby skórka była błyszcząca, gładka, bez pleśni i bez dziurek – oznaka, że są robaczywe.
  8. Mają słodki smak przypominający z jednej strony bataty, z drugiej orzechy.
  9. Niektórzy lubią posypać je solą, żeby uzyskać słodko-słony smak.
  10. Są sycące, zdrowe i smaczne.

Pieczone kasztany przysmakPieczone kasztany slodki przysmak na zimePieczone kasztany jadalne

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może komuś się przydać, będzie mi miło, jeśli go polubisz i/lub udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
34 komentarze
  • PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
    ⬝ Data: 22:15h, 13 grudnia Odpowiedz

    Cudne! Zakochałam się w kasztanach odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy w Paryżu. Muszę wreszcie zrobić je w domu 😉

  • Matka Wielowymiarowa
    ⬝ Data: 08:36h, 14 grudnia Odpowiedz

    Wyglądaja smacznie! Musze kiedyś spróbować 🙂

  • Ola Jurkowska
    ⬝ Data: 09:19h, 14 grudnia Odpowiedz

    Wyglądają apetycznie 🙂 Ale najbardziej podoba mi się ten kubek z serduszkiem 🙂

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 13:56h, 14 grudnia Odpowiedz

      Mam kilka takich w różnych kolorach, ponieważ moja córka uwielbia je robić.

  • Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
    ⬝ Data: 13:30h, 14 grudnia Odpowiedz

    O tak Olu! you rock it z tymi kasztanami 😉 U was w Hiszpanii w sezonie, więc już od kilku tygodni się zajadamy 😉 Piękne fotki <3 Ściskam, Daria x

  • Kamila / MyLovelyFuchsia
    ⬝ Data: 23:57h, 14 grudnia Odpowiedz

    Jadłam raz ale mi nie smakują 🙂

  • Kamil Radlak
    ⬝ Data: 09:37h, 15 grudnia Odpowiedz

    ostatnio widziałem takie kasztany w sklepie i zastanawiałem się jak je można przygotować 🙂

  • isiasworld
    ⬝ Data: 10:17h, 15 grudnia Odpowiedz

    Widzialam wczoraj kasztany w sklepie i tak sie zastanawialam jak sie je przyrzadza…spadlas mi z nieba! 🙂

  • Nianio born to be wild
    ⬝ Data: 11:12h, 15 grudnia Odpowiedz

    Uwielbiam i zawsze końcówka jesieni z nimi mi sie kojarzy

  • Sylwia Antkowicz
    ⬝ Data: 15:38h, 15 grudnia Odpowiedz

    Ja jeszczze nie próbowałam, mimo że widziałam je na świątecznych jarmarkach

  • Kobietapo30
    ⬝ Data: 14:24h, 16 grudnia Odpowiedz

    wiesz, że nigdy nie jadłam pieczonych kasztanów…ostatnio testowaliśmy mąkę kasztanową 🙂 a taki dzień bez planów jest potrzebny każdemu

  • Justyna Rolka
    ⬝ Data: 22:19h, 17 grudnia Odpowiedz

    Wyglądają kusząco, a ja kobieta prawie 35-letnia, nigdy ich jeszcze nie jadłam:)

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 00:56h, 18 grudnia Odpowiedz

      Podejrzewam, że jest jeszcze parę innych rzeczy, których nie robiłaś do tej pory 😉

    • Lifestylerka
      ⬝ Data: 20:39h, 20 grudnia Odpowiedz

      Justyna, koniecznie spróbuj!:) Ostatnio chyba w Biedrze widziałam, że są.

  • Antypatycznie.pl
    ⬝ Data: 01:52h, 18 grudnia Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie. Ostatnio widziałam je u mnie w markecie. Muszę się zaopatrzyć 🙂

  • Lifestylerka
    ⬝ Data: 20:38h, 20 grudnia Odpowiedz

    Uwielbiam kasztany:). Pierwszy raz spróbowałam je w Paryżu. Kupiłam je od pana na ulicy z blaszanego piecyka:). Także teraz mi się zawsze kojarzą z Paryżem.

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 22:49h, 20 grudnia Odpowiedz

      O, to nie jesteś jedyna z takim miłym skojarzeniem. Paulina też pisała o Paryżu i kasztanach poniżej 🙂

  • Nieidealna Anna
    ⬝ Data: 14:53h, 21 grudnia Odpowiedz

    Nie miałam okazji jeszcze ich próbować. Nieśmiało liczę na to, że pierwsze skosztuję w Paryżu 🙂

    • Aleksandra Bohojło
      ⬝ Data: 20:03h, 21 grudnia Odpowiedz

      Co Wy wszystkie z tym Paryżem i kasztanami? A nie, czekaj, to nawet fajny pomysł 🙂

      • Nieidealna Anna
        ⬝ Data: 22:32h, 30 grudnia Odpowiedz

        😛 oklepany, ale wiesz trzeba na własnej skórze sprawdzić 🙂

Post A Comment