13 gru Pieczone kasztany – słodki przysmak na zimowy wieczór
Mój niedzielny relaks obfitował w odsypianie sobotniej nocy po Blogowigilii, gry planszowe z dziećmi, rozgrzewającą herbatę i jadalne, pieczone kasztany. Powiem Wam, że dawno nie miałam takiego dnia i pewnie i tym razem bym nie miała, gdyby nie skumulowane zmęczenie i słuszna refleksja, że przecież NIE MUSZĘ. Zresztą przyznam szczerze, że im bliżej Świąt, a wiecie, że mocno dystansuję się do przedświątecznej gorączki, mam przeczucie, a teraz już właściwie postanowienie, że im mniej muszę, tym bardziej mi się chce.
Jednym słowem spontaniczny dzień bez planu, odpuszczenie i należyta regeneracja z pieczonymi kasztanami w tle, to mój mały krok na drodze do pokonania własnego perfekcjonizmu. Nie ma chyba prostszego przepisu niż ten poniżej, ale wybaczcie, kasztany bardzo mi smakowały, a zdjęcia bardzo chciałam zrobić, choć nie pytajcie ile czasu zajęła mi ich obróbka. Niestety efekt i tak jest inny na ekranie telefonu i na ekranie komputera.
JAK PRZYGOTOWAĆ PIECZONE KASZTANY?
- Kasztany myjemy i osuszamy.
- Kładziemy je płaską powierzchnią do dołu, a na „grzbiecie” nacinamy krzyżyk, ponieważ w trakcie pieczenia kasztany wybuchają i mogą rozsadzić twardniejącą skórkę.
- Wrzucamy na wrzątek na ok. 10 minut.
- Ułożone na blasze nacięciem do góry, pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C.
- Zjadamy ciepłe, ponieważ najlepiej się wtedy obierają i lepiej smakują.
10 FAKTÓW O JADALNYCH KASZTANACH
- Kasztany jadalne są bogate w skrobię, są więc źródłem energii.
- Mają dużo błonnika i witamin z grupy B.
- Są też doskonałym źródłem potasu, wapnia, cynku i fosforu.
- Kasztany jadalne to bogactwo witaminy C. 100 g kasztanów ma tyle witaminy C ile 1 cytryna.
- Nie zawierają glutenu, są dobrą alternatywą dla osób chorych na celiakię.
- Są polecane osobom cierpiącym na zaparcia i anemię.
- Przy zakupie trzeba zwróć uwagę na to, żeby skórka była błyszcząca, gładka, bez pleśni i bez dziurek – oznaka, że są robaczywe.
- Mają słodki smak przypominający z jednej strony bataty, z drugiej orzechy.
- Niektórzy lubią posypać je solą, żeby uzyskać słodko-słony smak.
- Są sycące, zdrowe i smaczne.
♥ ♥ ♥
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może komuś się przydać, będzie mi miło, jeśli go polubisz i/lub udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.
Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
⬝ Data: 22:15h, 13 grudniaCudne! Zakochałam się w kasztanach odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy w Paryżu. Muszę wreszcie zrobić je w domu 😉
Matka Wielowymiarowa
⬝ Data: 08:36h, 14 grudniaWyglądaja smacznie! Musze kiedyś spróbować 🙂
Ola Jurkowska
⬝ Data: 09:19h, 14 grudniaWyglądają apetycznie 🙂 Ale najbardziej podoba mi się ten kubek z serduszkiem 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 13:56h, 14 grudniaMam kilka takich w różnych kolorach, ponieważ moja córka uwielbia je robić.
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
⬝ Data: 13:30h, 14 grudniaO tak Olu! you rock it z tymi kasztanami 😉 U was w Hiszpanii w sezonie, więc już od kilku tygodni się zajadamy 😉 Piękne fotki <3 Ściskam, Daria x
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 13:59h, 14 grudnia„U was w Hiszpanii” powiadasz? 🙂 Oj chciałabym, chciała.
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
⬝ Data: 18:58h, 14 grudniahaha 😉 U nas w takim razie powiadam 😉 Mysle o nas piszę o Was 😉
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 22:28h, 14 grudniaNie powiem, przez moment nawet sobie to zwizualizowałam i było bardzo przyjemnie.
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
⬝ Data: 22:47h, 14 grudniaOlu jak jest wizualizacja to nie wiadomo co się może przydarzyć 😉
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 22:56h, 14 grudniaWidziałam tylko słońce, kolory i błękit wody. A, i miałam też nagrzaną promieniami słonecznymi skórę i jakiś taki wewnętrzny spokój w sobie.
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
⬝ Data: 23:31h, 16 grudniaTo musiało być piękne uczucie <3
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 12:16h, 17 grudniaŻebyś wiedziała. Odpłynąć to ja potrafię w kilka sekund.
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
⬝ Data: 22:08h, 18 grudniaI czasem właśnie o to chodzi <3
Kamila / MyLovelyFuchsia
⬝ Data: 23:57h, 14 grudniaJadłam raz ale mi nie smakują 🙂
Kamil Radlak
⬝ Data: 09:37h, 15 grudniaostatnio widziałem takie kasztany w sklepie i zastanawiałem się jak je można przygotować 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 14:21h, 15 grudniaJak widzisz bardzo prosto 😀
isiasworld
⬝ Data: 10:17h, 15 grudniaWidzialam wczoraj kasztany w sklepie i tak sie zastanawialam jak sie je przyrzadza…spadlas mi z nieba! 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 14:21h, 15 grudniaVoilà! 😉
Nianio born to be wild
⬝ Data: 11:12h, 15 grudniaUwielbiam i zawsze końcówka jesieni z nimi mi sie kojarzy
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 14:21h, 15 grudniaCoraz bliżej wiosny :-p
Sylwia Antkowicz
⬝ Data: 15:38h, 15 grudniaJa jeszczze nie próbowałam, mimo że widziałam je na świątecznych jarmarkach
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 16:31h, 15 grudniaPolecam jako niewinną, a smaczną przekąskę.
Kobietapo30
⬝ Data: 14:24h, 16 grudniawiesz, że nigdy nie jadłam pieczonych kasztanów…ostatnio testowaliśmy mąkę kasztanową 🙂 a taki dzień bez planów jest potrzebny każdemu
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 20:02h, 21 grudniaO mące kasztanowej to z kolei ja nie słyszałam 😉
Justyna Rolka
⬝ Data: 22:19h, 17 grudniaWyglądają kusząco, a ja kobieta prawie 35-letnia, nigdy ich jeszcze nie jadłam:)
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 00:56h, 18 grudniaPodejrzewam, że jest jeszcze parę innych rzeczy, których nie robiłaś do tej pory 😉
Lifestylerka
⬝ Data: 20:39h, 20 grudniaJustyna, koniecznie spróbuj!:) Ostatnio chyba w Biedrze widziałam, że są.
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 20:02h, 21 grudniaJa właśnie kupowałam te na zdjęciu w Biedronce.
Antypatycznie.pl
⬝ Data: 01:52h, 18 grudniaWyglądają przepysznie. Ostatnio widziałam je u mnie w markecie. Muszę się zaopatrzyć 🙂
Lifestylerka
⬝ Data: 20:38h, 20 grudniaUwielbiam kasztany:). Pierwszy raz spróbowałam je w Paryżu. Kupiłam je od pana na ulicy z blaszanego piecyka:). Także teraz mi się zawsze kojarzą z Paryżem.
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 22:49h, 20 grudniaO, to nie jesteś jedyna z takim miłym skojarzeniem. Paulina też pisała o Paryżu i kasztanach poniżej 🙂
Nieidealna Anna
⬝ Data: 14:53h, 21 grudniaNie miałam okazji jeszcze ich próbować. Nieśmiało liczę na to, że pierwsze skosztuję w Paryżu 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 20:03h, 21 grudniaCo Wy wszystkie z tym Paryżem i kasztanami? A nie, czekaj, to nawet fajny pomysł 🙂
Nieidealna Anna
⬝ Data: 22:32h, 30 grudnia😛 oklepany, ale wiesz trzeba na własnej skórze sprawdzić 🙂