06 gru Zdrowy przysmak bez pieczenia – blogowigilijna niespodzianka
Czasami potrafię dotrzymać tajemnicy, czasami nie. Dzisiaj mi się nie uda. Przed Wami bowiem coś co lubicie, czyli prosty przepis dla każdego kto oczywiście nie jest uczulony na jego składniki. Można mieć nawet dwie lewe ręce, a i tak nie ma szansy zepsuć tego smakołyku. Jego zrobienie sprzyja takim okolicznościom jak: brak czasu, oznajmienie przez Wasze dziecko, że potrzebuje wypiek albo słodycz na następny dzień do szkoły, niespodziewana wizyta gości (takich, którzy wpadną na dłużej niż na szybką kawę) czy ochota na coś słodkiego, a zdrowego i to bez użycia piekarnika.
Ten deser zawiera antyoksydanty, błonnik i dobre tłuszcze i dlatego występuje w tym wpisie jako zdrowy przysmak bez pieczenia.
Jest też idealną przekąską dla łasuchów, wielbicieli orzechów, daktyli i szybkiej kuchni. Przepis znalazłam w najnowszej książce kucharskiej autorek „Food Pharmacy” Liny Nertby Aurell i Mii Clase. Z ciekawostek dodam tylko, że autorki pracowały nad recepturą tego przepisu niemal 30 lat! To chyba musi być doskonały 😉
Tak na marginesie w książce znajdziecie też inne równie przystępne przepisy, których bazą są warzywa, nasiona, orzechy i przyprawy, a wszystko opracowane we współpracy z florą jelitową. Mnie zachwyca.
Dlaczego nazwałam ten deser blogowigilijną niespodzianką? Otóż w najbliższą sobotę poczęstuję nim tegorocznych gości Blogowigilii, czyli największego w Polsce wigilijnego spotkania twórców internetowych, które odbędzie się w Warszawie.
Wy też możecie zabłysnąć na wigilijnych spotkaniach firmowych zaskakując tym prostym i zdrowym smakołykiem. Jego przygotowanie to 15 minut pracy, z czego większość wykonuje mikser. Resztę robi za Was zamrażarka i lodówka 😉
BLOGOWIGILIJNY ZDROWY PRZYSMAK BEZ PIECZENIA
Składniki na spód przysmaku:
- 200 ml orzechów włoskich namoczonych uprzednio w wodzie
- 200 ml świeżych daktyli bez pestek (ja zrobiłam również na bazie suszonych daktyli, ale wcześniej także namoczyłam je w wodzie)
- 50 ml sypkiego kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka wody
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 1 awokado
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 1 łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 100 ml wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki spodu tak, żeby uzyskać jednolitą, zbitą, gęstą i lepką masę. Następnie równomiernie rozkładamy w formie do ciasta i wstawiamy do zamrażarki.
Miksujemy składniki na polewę (bez wiórek) i równo nakładamy na powierzchnię deseru. Wstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu dekorujemy wiórkami kokosowymi i kroimy na dowolny kształt.
Na koniec zdradzę jeszcze, że to nie jedyny przysmak jaki przygotuję na Blogowigilię, ale nie pisnę ani jednego słowa więcej. Kto będzie ten zobaczy, posmakuje i pochwali. Nie ma innej opcji 🙂
Muszę przyznać, że deser ten zaskoczył mnie przede wszystkim tym, że wystarczy wymieszać ze sobą składniki i je zamrozić lub schłodzić. Smakuje wyśmienicie i zdecydowanie zaspokaja potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego.
Spróbujecie zrobić?
***
Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.
Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.
SzeptemPisane.pl
⬝ Data: 23:27h, 06 grudniaSpróbuję! 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 23:40h, 06 grudniaReklamacji, że za dużo zjadłaś nie przyjmuję ?
Kosmetyko Fanki
⬝ Data: 09:55h, 07 grudniaJestem jak najbardziej wielbicielką daktyli, pychota! 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 15:12h, 07 grudniaTo w takim razie to coś dla Ciebie.
Aga Agar
⬝ Data: 10:26h, 07 grudniaUwielbiam takie raw słodycze, przepis zapisuję
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 11:30h, 07 grudniaA ja uwielbiam to słowo raw 😀
Rytmy Natury
⬝ Data: 10:28h, 07 grudniaSuper, przemawia do mnie, że bez pieczenia, na pewno wypróbuję 🙂 Ile czasu trzeba moczyć daktyle i orzechy?
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 11:31h, 07 grudniaOrzechy zalałam ciepłą wodą i wyszłam z domu, więc minęły ze 2h, ale myślę, że 1h też wystarczy. Suszone daktyle moczyłam ok. 20 minut.
Aneta
⬝ Data: 10:37h, 07 grudniawygląda bardzo smacznie na pewno wypróbuję przepis 🙂
malenkabloguje
⬝ Data: 11:40h, 07 grudniaO rany, wygląda smakowicie, a jeszcze zdrowe 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 11:42h, 07 grudniaNo ba!
Ania Ulanicka
⬝ Data: 11:53h, 07 grudniaJeju proszę mi zachować kawałeczek jakbym w sobotę nie zdążyła!!! 😀 (Ja jeszcze nie zaczęłam szukać przepisu na swoją potrawę, co to będzie!!! :D)
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 11:54h, 07 grudniaBędzie dobrze. Jak nie zdążysz, spoko, wiozę też drugą niespodziankę 😀
Ania Ulanicka
⬝ Data: 11:56h, 07 grudniaZdążyć zdążę. Oby później mnie nikt nie zlinczował za eksperymenty! 😀 Nie mogę się doczekać Twoich niespodzianek! <3
Ania Ulanicka
⬝ Data: 11:56h, 07 grudniaJeju i to jeszcze jest bez cukru. No czad!
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 12:13h, 07 grudniaBez cukru, a wiesz jaki słodki? Daktyle i miód.
Ania Ulanicka
⬝ Data: 12:18h, 07 grudniaNo se wyobrażam! Koleżanko, zapisuję ten przepis. 😀 I DO SOBOTY, CAN’T WAIT! 😀
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 15:11h, 07 grudniaDo zobaczenia. Miło będzie poznać Cię osobiście 🙂
Ania Ulanicka
⬝ Data: 16:12h, 07 grudniaZ wzajemnością! 🙂
Ania [PKNDL]
⬝ Data: 14:32h, 07 grudniaBędę wcinać! Do zobaczenia 😀
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 15:11h, 07 grudniaPiąteczka.
Justyna Lis
⬝ Data: 12:38h, 11 grudniaAaaaah, nie załapałam się na niego! A wygląda cudnie 😀
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 14:17h, 11 grudniaOch, a ja nie wiedziałam, że jesteś. Chętnie poznałabym siostrę Natalii 🙂
Kobietapo30
⬝ Data: 14:09h, 11 grudniaBardzo fajnie się prezentuje 🙂
Esencja | Esencja jesieni – sezonowe odkrycia i inspiracje
⬝ Data: 01:56h, 13 grudnia[…] „Food Pharmacy. Przepisy” Lina Nertby Aurell, Mia Clase – zbiór fantastycznych przepisów i receptur wzmacniających naszą odporność. To z tej książki pochodzi blogowigilijny przysmak, który zniknął z wigilijnego stołu dosłownie w kilka chwil -> „Zdrowy przysmak bez pieczenia”. […]
Dominika
⬝ Data: 08:13h, 15 grudniaZapowiada się pycha.. a można czymś zastąpić daktyle? Banan by się sprawdził? Synal nie może daktyli a głupio tak się przedłuża nim chować zajadając ?
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 11:10h, 15 grudniaBanan w cieście brzmi zachęcająco, ale nie wiem jak to wpłynie na konsystencję akurat tego przysmaku. Daktyle jednak łączą jego składniki, a ja robiłam ten smakołyk dokładnie według tego przepisu.
Esencja | Zdrowe jedzenie – jak się odżywiać, żeby nie zwariować?
⬝ Data: 09:24h, 18 maja[…] nie skuszę się na gotowe desery ze sklepu; samemu można zrobić całkiem fajne rzeczy (TU, TU, TU, TU, TU czy […]