24 sty Popękane, czekoladowe ciasteczka

Rzadcy to goście na moim blogu, bo nie jesteśmy za bardzo ciasteczkową rodzinką, ale tym razem to nie moja sprawka. To wszystko przez nie – moje dzieci. Kilka dni temu uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w Szkole Gotowania dla Dzieci Little Chef (KLIK) i są tak zachwycone, że teraz bez końca kręcą się po kuchni.

Podczas warsztatów nie tylko zobaczyły kuchnię z prawdziwego zdarzenia – specjalnie zorganizowane stanowiska dla dzieci i dorosłych, mnóstwo kolorowych przyrządów, wiele akcesoriów, wielkie pudła przypraw i mnóstwo świeżych ziół, ale też zobaczyły jak wygląda praca w wielkiej kuchni. Usłyszały kilka wskazówek i zasad żywieniowych, spróbowały kilku nowych przypraw i wraz z innymi dziećmi upiekły m.in. ciasteczka oraz zrobiły po raz pierwszy w życiu wege burgery.

Moja starsza córka była na tyle przytomna, że załatwiła sobie przepis na jeden z rarytasów, czyli popękane, czekoladowe ciasteczka autorstwa Little Chef. A jak ciasteczka, to tylko domowej roboty. Przepis jest dziecinnie prosty, pozwólcie więc swoim dzieciom wykazać się w kuchni. Będzie nagroda 😉

czekoladowe ciasteczka pyszne

Popękane, czekoladowe ciasteczka


Składniki na ok. 30 ciasteczek:

  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • W misce połącz kakao, cukier, olej i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jedno jajko, utrzyj z masą i dodaj kolejne jajo dalej mieszając. 
  • W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz dodaj je do czekoladowej masy. Powstałą w ten sposób zbitą masę przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny do lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Cukier puder wysyp na talerz. Z ciasta uformuj ok. 1,5-centymetrowe kulki i obtocz je w cukrze pudrze. Czynności musisz wykonywać szybko (tak twierdzą moje dzieci), ponieważ kulki lepią się do rąk i tracą kształt.
  • Gotowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
  • Piecz ok. 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na minutę na blaszce by „związały” kształt. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

Mówiłam, że dziecinnie proste? 🙂

Smacznego!CiasteczkaRaczki dzieckaczekoladowe ciasteczka 2czekoladowe ciasteczka 1

Zobacz jak fachowo można formować kuleczki w wieku 4 lat (filmik) 🙂 (KLIK)

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może przydać się innym, będzie mi bardzo miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
53 komentarze
  • Ważna pisze
    ⬝ Data: 21:09h, 24 stycznia Odpowiedz

    Nie ma to jak pieczenie ciastek. Moja Hania mogłaby piec codziennie, tylko kto to pozniej by jadł ? Najlepsza zabawa, to zabawa w kuchni.

    • Esencja
      ⬝ Data: 21:59h, 24 stycznia Odpowiedz

      Zgadza się 🙂 Chyba doczekam czasów, kiedy pałeczkę w kuchni przejmą moje dzieci 😉

  • mutrynki
    ⬝ Data: 21:39h, 24 stycznia Odpowiedz

    Super pomysł z takimi warsztatami :-). Uwielbiam wspólne gotowanie, a przepis na ciasteczka wydaje się jak to dobrze ujęłaś dziecinnie prosty 😉

    • Esencja
      ⬝ Data: 22:00h, 24 stycznia Odpowiedz

      Bo to taka wersja dla dzieci 🙂

  • Babskie Pisanie
    ⬝ Data: 08:44h, 25 stycznia Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś smaku. Już czuję ich zapach. I akurat brakuje mi kakao i cukru do kawy z rana. Jak mogłaś? 😉

  • AniaGotuje
    ⬝ Data: 12:13h, 25 stycznia Odpowiedz

    Też się w końcu za nie zabiorę 🙂

  • Anszpi Pisze
    ⬝ Data: 12:22h, 25 stycznia Odpowiedz

    Chętnie je spróbuję zrobić 🙂

  • Agnieszka/Agumama
    ⬝ Data: 12:41h, 25 stycznia Odpowiedz

    Moja masa już się chłodzi w lodówce. Ten przepis to hit!
    Poza tym, podobnie jak Ty, widziałam jak prosto się je robi i ile frajdy mają dzieciaki 🙂

    • Esencja
      ⬝ Data: 13:11h, 25 stycznia Odpowiedz

      Prześlij fotę jak Ci wyszły 🙂

  • Ola Rz
    ⬝ Data: 12:45h, 25 stycznia Odpowiedz

    O kurcze, wyglądają jak kamyki 😀
    Ja jestem dziwny przypadek, raz wyjdzie mi coś super, raz omal kuchni nie spalę 😉
    Ale korci, żeby wypróbować przepis 😉

    • Esencja
      ⬝ Data: 13:11h, 25 stycznia Odpowiedz

      Jest naprawdę prosty. Tu nie ma co nie wyjść 😉

  • kasia
    ⬝ Data: 13:31h, 25 stycznia Odpowiedz

    faktycznie dziecinnie proste i jakie szybkie, i pewnie smakują tak, że ślinka cieknie. Jak mi synek podrośnie to sam je zrobi 🙂

  • Monika Dzięgielowska
    ⬝ Data: 13:39h, 25 stycznia Odpowiedz

    A ja sobie dzisiaj obiecałam, że słodyczy jesć nie będę…

    • Esencja
      ⬝ Data: 14:02h, 25 stycznia Odpowiedz

      Bardzo dobre postanowienie. Ja też już prawie nie jem, ale te ciacha zrobiły moje córki, więc musiałam grzecznie się poczęstować 😉

  • Tonia
    ⬝ Data: 13:52h, 25 stycznia Odpowiedz

    Kurde ale to musi być dobre. Pół szklanki kakao. Bardzo szybkie i proste. Dla mojego dużego dzieciaka- czytaj mężczyzny jak znalazł.

    • Esencja
      ⬝ Data: 13:59h, 25 stycznia Odpowiedz

      Zrób Dzień Dobroci dla… 😉

  • Spełniona Optymistka
    ⬝ Data: 17:35h, 25 stycznia Odpowiedz

    Widzę, że dzieciaki kucharzą na całego! 🙂 Ciasteczka wyglądają pysznie! 🙂

  • matkadentystka
    ⬝ Data: 22:41h, 25 stycznia Odpowiedz

    Mozna zamówić z dostawa? 😉

    • Esencja
      ⬝ Data: 23:00h, 25 stycznia Odpowiedz

      Nie ma sprawy, pod warunkiem, że wróciłaś z Kielc 🙂

  • magdzia
    ⬝ Data: 14:45h, 26 stycznia Odpowiedz

    ale ładnie wyglądają 🙂

  • Narwany wśród swoich
    ⬝ Data: 17:36h, 26 stycznia Odpowiedz

    Najbardziej podoba mi się efekt końcowy, bo na samym początku to myślałem, że to jakieś popękane kamienie 😀

  • Marta K
    ⬝ Data: 23:27h, 26 stycznia Odpowiedz

    Potwierdzam, rewelacyjne! Sama zamierzam niebawem zrobić 🙂

  • Renia Hanolajnen | Ronja
    ⬝ Data: 00:18h, 28 stycznia Odpowiedz

    Smakowity przepis!
    No i pięknie tu u Ciebie – gratuluję zmiany szablonu i domeny, bo wiem ile pracy Cię to kosztowało. Wszystkiego dobrego pod nowym szyldem 🙂

  • Agata - Ruby Times
    ⬝ Data: 02:01h, 28 stycznia Odpowiedz

    Hmmm, smakowite!

  • Emily
    ⬝ Data: 19:50h, 28 stycznia Odpowiedz

    Kolejny prosty przepis, w razie niezapowiedzianej wizyty 🙂

  • Happy_Blog
    ⬝ Data: 22:54h, 31 stycznia Odpowiedz

    Wow, wyglądają niesamowicie 🙂 Chyba faktycznie wykonanie nie jest trudne, może nawet jutro spróbuję 🙂

    • Esencja
      ⬝ Data: 23:12h, 31 stycznia Odpowiedz

      Polecam. Tylko uprzedzam – szybko schodzą :-p

  • Orzeszkowe Pole
    ⬝ Data: 21:06h, 04 lutego Odpowiedz

    Wyglądają ciekawie, konieczne muszę kiedyś wypróbować ten przepis. Na razie zapisuję w zakładce 🙂

  • Esencja | Zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci. Dołącz do akcji „Głodni Zmian”.
    ⬝ Data: 19:50h, 07 lutego Odpowiedz

    […] Przepis znajdziecie -> tu […]

  • Bookworm
    ⬝ Data: 10:05h, 08 lutego Odpowiedz

    Przepraszam, głupie pytanie ale czy ich jeszcze nie trzeba spłaszczyć przed wrzuceniem do pieca? Przepis faktycznie prosty i już, zamiast myśleć o obowiązkach, kombinuję kiedy go wypróbować 🙂
    Ach, jeszcze śmieszna historia – w czasie pewnych wakacji nad morzem kucharz zrobił frajdę wszystkim dzieciakom w ośrodku. Poprzynosił masę kuchennych rekwizytów każdy mógł dotknąć! A potem były warsztaty robienia pizzy, ciasto już było przygotowane, ale trzeba było je smarować, nakłuwać, przystrajać dodatkami – wszystkie minipizze trafiły do pieca i nawet dostałem „gryza” 😀 z pierwszej dziecięcej produkcji. Tak nam się to spodobało, że teraz mam domowego pomocnika przy tworzeniu każdej pizzy 🙂

    • Esencja
      ⬝ Data: 10:46h, 08 lutego Odpowiedz

      Pytanie nie jest głupie. Ciasto jest miękkie (lekko lejące się), więc w momencie, kiedy ulepisz z nich kulki i odłożysz na tacę sam się lekko rozpłaszczą. Pamiętaj tylko, żeby szybko je po uformowaniu odłożyć, bo im dłużej w ręku tym bardziej się kleją.
      Chyba wszystkie dzieciaki uwielbiają pomagać w kuchni, szczególnie mieszać, dosypywać, rozsypywać… na podłogę 😉 Moja starsza córka zrobiła samodzielnie swoje pierwsze naleśniki w życiu chyba w wieku niecałych 4 lat. Łącznie ze smażeniem. Pod moim czujnym okiem oczywiście 🙂

      • Bookworm
        ⬝ Data: 11:49h, 08 lutego Odpowiedz

        Dzięki, zdam relację, gdy tylko upieczemy ciastka 🙂 Nisko kłaniam się Twojej córce, ja to tej skomplikowanej technologii do dziś do końca nie opracowałem (a ubóstwiam naleśniki) 😀
        Zresztą jedna z moich ciekawszych wpadek kulinarnych to była z dodaniem bodaj wody zamiast mleka? Coś z tego wyszło, wygłodniały student zjadł, ale to nie było podobne do naleśnika 🙂

  • Artur
    ⬝ Data: 17:12h, 15 lutego Odpowiedz

    Te ciasteczka za mną łażą i mnie prześladują do dłuższego czasu. Widziałem je tyle razy na różnych blogach, że nie wiem dlaczego ich jeszcze je zrobiłem? Za to teraz wiem dlaczego je w końcu zrobię! Wszystko przez męską dumę, ambicję i chęć rywalizacji. Nie jestem zazdrośnikiem, ale jak czytam u Pawła o jego ciasteczkach, to cos we mnie zaczyna się kłębić i gdzieś w środku zaczyna terkotać maszyna pragnienia. ja też chcę! teraz więc nie mam już wymówek! Dziękuję za przepis i obiecuję, że jak zrobię te ciasteczka to pół internetu się o tym dowie 🙂

    • Esencja
      ⬝ Data: 19:44h, 15 lutego Odpowiedz

      No niepotrzebnie rzeczywiście się męczysz 🙂 A argument rywalizacji jest nie do pobicia. Udanej zabawy i smacznego.

  • Pokoloruj Życie
    ⬝ Data: 11:32h, 29 lutego Odpowiedz

    Jako łasuch czekoladowych słodkości muszę zrobić te ciacha! Ostatnio mam fazę na czekoladowe wypieki, a tu proszę takie pyszne ciasteczka widzę. Będę wieczorem robić 🙂 Miłego dnia :*

    • Esencja
      ⬝ Data: 21:21h, 29 lutego Odpowiedz

      Czeka Cię miły wieczór 🙂 Powodzenia.

      • Pokoloruj Życie
        ⬝ Data: 21:41h, 29 lutego Odpowiedz

        Ciasteczek już nie ma, zrobiłam je dzisiaj, część zabrała siostra, a do reszty jak piątka łakomczuchów się do nich dobrała to nic nie zostało 😀

        • Esencja
          ⬝ Data: 08:27h, 01 marca Odpowiedz

          Muszę więc wymyślić coś następnego.

          • Pokoloruj Życie
            ⬝ Data: 09:26h, 01 marca

            U mnie właśnie się pieką domowe batoniki. Trzeba wykorzystać wolne 😉

          • Esencja
            ⬝ Data: 09:34h, 01 marca

            Przepis poproszę.

          • Pokoloruj Życie
            ⬝ Data: 15:04h, 01 marca

            Kochana, jeśli chcesz przepis to zerknij na mojego bloga 😉
            Pozdrawiam 😉

  • Kasia Mıstaçoğlu
    ⬝ Data: 16:44h, 03 marca Odpowiedz

    ale urocze!! Piekłam takie ciasteczka w grudniu, znlazłam je we vlogach mojej ulubionej Lily pebbles pod nazwą brookies 🙂 I nie było osoby, której by nie smakowały 🙂

  • Połówka, Czekolada, Lody i Kebab | Powoli. Po Prostu.
    ⬝ Data: 08:53h, 06 kwietnia Odpowiedz

    […] dodam, że na każdego z nas czekała po biegu zasłużona nagroda. Były nią przepyszne Popękane, Czekoladowe Ciasteczka, które upiekłam korzystając z przepisu znalezionego na blogu Esencja. Wspaniałymi, bardzo […]

  • Czekoladowa Esencja. | Powoli. Po Prostu.
    ⬝ Data: 00:02h, 13 kwietnia Odpowiedz

    […] spękań, które odkrywały ich prawdziwą, skrytą pod warstwą bieli, ciemnobrązową barwę. Popękane Ciasteczka Czekoladowe, zamieszczone na blogu Esencja, od pierwszego wejrzenia wywołały u mnie nieodparte pragnienie […]

Post A Comment