DIY lody domowe

25 sie Lody domowe. Zrób to sam

Kilka dni temu wróciłam z dziećmi z wakacji. Nie w Chorwacji, ale nad naszym przepięknym polskim Bałtykiem poniosłam rodzicielską porażkę. Moje dzieci jadły lody! O nie, to straszne. Tyle cukru, śmietany i w ogóle nie wiadomo czego. Mało tego, po powrocie dalej się ich domagają. I co teraz? Co z naszymi nawykami żywieniowymi?

Na dobry początek zrobiłam własne lody i dopuściłam do nich dzieci. Kolorowe owoce i foremki, siekanie, miksowanie i przelewanie, zabawa w układanie składników, a następnie ich mrożenie. To nie mogło się nie udać. To nie mogło nie spodobać się dzieciom 😉

Od wczoraj testujemy różne opcje, łącznie z tymi, które jakiś czas temu podała Kasia z bloga Twoje DIY (szacun za zdjęcia – lody to wymagający modele) i to co nam wyszło najlepiej prezentuję poniżej. Lody znikają w okamgnieniu. W końcu jest lato i są wakacje.

NAJLEPSZE DOMOWE LODY.
LODY DIY.

Lody brzoskwiniowe przekąskaBRZOSKWINIOWA PRZEKĄSKA

Mocno brzoskwiniowy aromat z kawałkami owoców.

Składniki:

  • brzoskwinie (duża puszka)
  • miód lub cukier waniliowy (3/4 opakowania lub nawet mniej, jeśli mają być mniej słodkie)
  • jogurt naturalny gęsty (150 ml)
  • śmietana kremówka (100 ml)


Przygotowanie:

3 połówki brzoskwini kroimy na drobną kostkę, a resztę wrzucamy do blendera dodając cukier waniliowy i miksujemy na gładką masę. Zamiast cukru można użyć miodu do smaku. Do masy brzoskwiniowej dodajemy jogurt i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy ubitą na sztywno (ok. 2-3 minut) śmietanę i dorzucamy kostki brzoskwiń. Gotową masę wlewamy do pojemniczków na lody i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
Sorbet owocowy

SORBETOWE LOVE

Cudownie orzeźwiające sorbety w trzech kolorach.

Składniki:

  • świeże kiwi (4-5 sztuk)
  • świeże brzoskwinie (4-5 sztuk), ale mogą być też z puszki
  • świeże lub mrożone truskawki (1 opakowanie)
  • miód do smaku
  • sok z ćwiartki cytryny


Przygotowanie:

W celu przygotowania kolejnych warstw miksujemy poszczególne owoce: kiwi na zieloną warstwę, brzoskwinie na żółtą i truskawki na czerwoną. Miodem i sokiem z cytryny doprawiamy smak według własnych preferencji. Do uformowania sorbetów użyłam silikonowych pojemników do muffinek, a kolejną warstwę układałam dopiero, kiedy poprzednia się zamroziła. Jeśli pojemnik nie jest zbyt wysoki, umieszczamy patyczek już w pierwszej warstwie sorbetów.Lody z mascarpone, borowka i musem truskawkowym

MASCARPONE Z BORÓWKĄ I CZEKOLADOWYM AKCENTEM

Treściwe lody z czekoladową nutą i owocami.

Składniki:

  • śmietanka kremówka (150 ml)
  • jogurt naturalny (3 łyżki)
  • serek mascarpone (3 łyżki)
  • borówka amerykańska (kilkanaście sztuk)
  • truskawki (15-20 sztuk)
  • miód lub cukier puder do smaku
  • czekoladowe kuleczki lub serca
  • naturalne płatki z pełnego ziarna owsa Crunchy


Przygotowanie:

Truskawki miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie łączymy z jogurtem i serkiem mascarpone mieszając łyżką stołową. Doprawiamy do smaku miodem lub cukrem pudrem. Na spodzie foremek układamy czekoladowe kuleczki (opcja 1) lub do ścianek przyklejamy miodem, używając wykałaczki, czekoladowe serduszka (opcja 2), a następnie wypełniamy masą. Do środka wrzucamy kilka sztuk borówki amerykańskiej (w całości). Na górną warstwę masy wylewamy truskawkowy mus. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody łatwiej wyjąć z foremek, jeśli tuż przed podaniem zanurzymy je na krótko w gorącej wodzie.

Spróbujecie i napiszecie czy Wam smakowały? Robicie czasem domowe lody?

♥ ♥ ♥

Cieszę się, że jesteś, dlatego miło mi będzie, jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem, a jeśli podoba Ci się nasza domowa manufaktura możesz udostępnić wpis dalej ?

Jeśli chcesz być też na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (i Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
36 komentarzy

Post A Comment