Gazpacho

09 sie Gazpacho – szybkie danie na upalny dzień

Nie to, żeby Bałtyk rozpieszczał mnie pogodą, ale próbując ją zakląć przygotowałam sobie jedno z moich ulubionych dań wywodzące się z Andaluzji, a które doskonale sprawdza się m.in. w upalne dni. Wprawdzie upał przez najbliższe dni mi nie grozi, ale szybkie, pyszne, sycące, pełne witamin, niskokaloryczne i nie wymagające gotowania danie mogę sobie przygotować wtedy, kiedy mam na nie ochotę, tak jak np. dzisiaj.

gazpacho – szybkie danie na upalny dzień

Składniki:

  • dojrzałe pomidory (5 sztuk)
  • dojrzałe, czerwone papryki (2 sztuki)
  • cebula (1 duża sztuka)
  • natka pietruszki (pęczek)
  • kromka chleba pszennego (wcześniej namoczyć w wodzie)
  • ocet winny (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa miksujemy, a następnie dodajemy namoczony chleb, ocet winny, oliwę i ponownie miksujemy.
Oliwę i ocet winny można postawić na stół, żeby każdy mógł doprawić nimi sobie dowolnie danie.
Gazpacho przed podaniem schładzamy przez 1,5-2 godziny w lodówce, ja jednak lubię zjeść je bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatkowo można też dodać chrupiące grzanki, zaś dla wielbicieli ostrego smaku można użyć odrobiny papryczki chilli.

♥ ♥ ♥

Widzicie? Ja też potrafię krótko pisać, zwłaszcza kiedy nie mam dostępu do sieci, a jedyny kontakt ze światem umożliwia mi telefon komórkowy 😉

Jeśli chcesz być też na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub fanpage Esencji na Facebooku, zajrzyj na Instagram, odwiedź Twittera.
Fajnie, że jesteś 🙂

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
35 komentarzy
  • Motheratorka
    ⬝ Data: 14:57h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Uwielbiam tę zupę, ale niestety mojemu mężowi nie przechodzi przez gardło żadna zupa na zimno, więc rzadko mam okazję ją jadać, bo sama dla siebie nie mam motywacji 😉

    • Aleksandra Bohojło / Esencja
      ⬝ Data: 16:45h, 09 sierpnia Odpowiedz

      W sumie ja też nie przepadam za chłodnikami, ale gazpacho jest wyjątkiem. Przywołuje miłe wspomnienia z Hiszpanii i lubię je zjeść „na świeżo”, czyli bezpośrednio po przygotowaniu 😉

  • Bożena Jędral
    ⬝ Data: 15:16h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Dzięki za pomysł, zawsze wydawało mi się, że to trudne danie :*

  • SzaroKolorowa
    ⬝ Data: 15:57h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Wypróbuję 🙂 dzięki za przepis 🙂

  • Dziewczynka Jak Malinka
    ⬝ Data: 17:23h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Mmm mniam mniam 😀 Muszę koniecznie zrobić bo przepis wydaje sie być banalny 😀

  • Sylwia W.
    ⬝ Data: 17:40h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Przyznam, że nie przepadam za zupami na zimno i zazwyczaj nie biorę ich pod uwagę, jednak jedząc gazpacho pozytywnie się zaskoczyłam, bo naprawdę mi smakowało 🙂

    • Aleksandra Bohojło / Esencja
      ⬝ Data: 18:20h, 09 sierpnia Odpowiedz

      Gazpacho to również i mój wyjątek. Od chłodników wolę orzeźwiające sałatki i napoje, ale do gazpacho mam słabość.

  • SzeptemPisane.pl
    ⬝ Data: 17:49h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Kusisz…, fajny pomysł, fota super!

  • OkiemMamy.pl
    ⬝ Data: 17:53h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Mhhh boskie 🙂 a fota- wymiata

  • Metis
    ⬝ Data: 09:54h, 11 sierpnia Odpowiedz

    Zupy to chyba jednak wolę na ciepło, ale przyznaję, że wygląda ciekawie 🙂

  • Paula Ludwiczuk
    ⬝ Data: 09:56h, 11 sierpnia Odpowiedz

    Wygląda pięknie – chyba wypróbuję 😉

  • My Home Rules
    ⬝ Data: 10:26h, 11 sierpnia Odpowiedz

    Wygląda smakowicie. Nigdy nie próbowałam, z zimnych zup jadłam tylko chłodnik.

  • Ola
    ⬝ Data: 10:27h, 11 sierpnia Odpowiedz

    Coś cudownego! Uwielbiam gazpacho, zwłaszcza w lato. Mieszkam teraz w Amsterdamie, bardzo blisko warzywnego targu – przetestuje Twoj przepis w weekend. Szkoda tylko, ze tu cały czas pada, klimat wybitnie nie letni, ale moze gazoacho ściągnie troche słońca do miasta 🙂 Buziaki!

    • Aleksandra Bohojło / Esencja
      ⬝ Data: 23:31h, 11 sierpnia Odpowiedz

      Nad Bałtykiem, gdzie w tej chwili jestem, lato również o nas zapomniało, ale chyba właśnie dlatego zapragnęłam poczuć jego smak przygotowując sobie gazpacho. Tyle, że go nie schładzałam. Zjadłam bezpośrednio po przygotowaniu.

  • Bookendorfina Izabela Pycio
    ⬝ Data: 11:29h, 11 sierpnia Odpowiedz

    Uwielbiam i chętnie przygotowuję. 🙂

  • mlodytatatrenerEMS
    ⬝ Data: 11:46h, 11 sierpnia Odpowiedz

    MEGA! Jak znajdę chwilę w weekend na pewno zagości i u mnie 🙂

  • Ania Abakercja
    ⬝ Data: 15:33h, 12 sierpnia Odpowiedz

    z grzankami to pyszności <3

  • Matczysko.pl
    ⬝ Data: 10:19h, 13 sierpnia Odpowiedz

    nie sądziłam, że to takie szybkie danie 🙂
    teraz muszę czekać na jakiś upalny dzień, bo póki co to mamy jesień za oknem tego lata 🙂

  • Edyta moj-kawalek-podlogi
    ⬝ Data: 14:00h, 14 sierpnia Odpowiedz

    Przepiękne zdjęcie 😉 Chociaż pomidory bardzo lubię to jakoś nie przekonują mnie na zimno w formie gazpacho lub jako sok pomidorowy. We wszystkich innych postaciach na ciepło lub surowo uwielbiam! Jednak jeśli ktoś lubi to świetna propozycja na upalne dni, a do tego jeszcze jaka szybka! 🙂

  • Kobietapo30
    ⬝ Data: 21:20h, 14 sierpnia Odpowiedz

    pogoda w tym roku nie rozpieszcza…a na smaczne danie jest zawsze odpowiedni czas 🙂

  • Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
    ⬝ Data: 11:27h, 15 sierpnia Odpowiedz

    Wyglada oblednie i gdyby tylko moja lyzka tam dosiegla …. Pozdrawiam, Daria xxx

  • AleksandraKaliszan.com
    ⬝ Data: 12:55h, 18 sierpnia Odpowiedz

    Nie wiedziałam, co mam zrobić ze skrzynką pomidorów z ogródka, które dostałam od rodziców – teraz już wiem! 😀 Mniam!

  • Asia | amelushka
    ⬝ Data: 23:48h, 18 sierpnia Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam gazpacho, ale już od dłuższego czasu mam na nie ochotę. Chyba jak wrócę do domu, to wypróbuję Twój przepis.

  • akademiausmiechu.wroclaw.pl
    ⬝ Data: 22:05h, 22 sierpnia Odpowiedz

    Pycha ostatnio robiłam pierwszy raz w życiu, przepis był nieco inny wyszło trochę bardziej warzywne, ale aromat był niesamowity

  • Esencja | Esencja miesiąca – sierpień 2016.
    ⬝ Data: 18:17h, 03 września Odpowiedz

    […] „Gazpacho – szybkie danie na upalny dzień” to propozycja dla wielbicieli prostych rozwiązań, szczególnie w upalne dni. […]

Post A Comment