23 sty Zdrowe menu 6: Kto jada sałatki…
Sałatki na piątkowy wieczór – lekkie, kolorowe, smaczne i zdrowe. Ulubione. W dodatku łatwe do przygotowania, nawet przez dzieci.
Skąpana w szpinaku
- 400 g liści szpinaku
- 200 g mozzarelli
- 400 g truskawek
- 400 g ugrillowanych krewetek
- 100 g niesolonych pistacji
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- 2 łyżki suszonych żurawin
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta cukru trzcinowego, soli i pieprzu
Szpinak umyć i osuszyć, truskawki pokroić na cząstki, mozzarellę na małe kawałki. Na talerzu ułożyć kolejno szpinak, krewetki, truskawki i ser. Całość posypać orzechami, pestkami dyni i żurawiną. Uprzednio wymieszany dressing dodać tuż przed podaniem.
Krabowa w zieleninie
- 200 g paluszków krabowych
- 1 długi zielony ogórek
- 1 pęczek natki kolendry
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy
- ciemna bagietka
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
Sezam uprażyć na suchej patelni. Bagietkę skroplić oliwą i upiec (10 minut w 160 st. C). Zieleninę grubo posiekać, zaś ogórek ze skórką pokroić na długie, cienkie wstążki. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki i zmieszać z sosem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Wymieszać z zieleniną i ogórkiem. Podać z chrupiącą bagietką.
Granat w roli głównej
- mix ulubionych sałat, w tym rukola
- świeża bazylia
- 2 nieduże granaty
- pół pomarańczy
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 4 skrzydełka z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki startego żółtego sera
Dressing:
- sok z cytryny i pomarańczy
- łyżeczka miodu i musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 niewielki ząbek czosnku
Skrzydełka kurczaka przyprawione solą, pieprzem i słodką papryką upiec w piekarniku aż będą chrupiące, a po ostygnięciu mięso obrać z kostek i pokroić na kawałki. Granat obrać zgodnie ze sztuką (tu i tu). Sałaty ułożyć w salaterce, dodać pestki granatu, pokrojoną w kostkę pomarańczę i w paski cebulę, kurczaka, bazylię, a po wymieszaniu składników z dressingiem posypać wiórkami żółtego sera.
Obudź w sobie wiosnę i przygotuj się na lato #7 | esencja
⬝ Data: 22:05h, 12 czerwca[…] sałatki -> tu […]
Ewa
⬝ Data: 00:18h, 09 kwietniaJutro wrzucam na swoją stronkę FB – ciekawe przepisy. 😀
Esencja
⬝ Data: 19:51h, 10 kwietniaBardzo mi miło, dziękuję 🙂
Ula z prostoofinansach
⬝ Data: 09:46h, 09 kwietniaBardzo mi się spodobała sałatka z granatem. Wszystkie składniki które lubię, do tego coś dla męża… skrzydełka, więc wszyscy będą zadowoleni. Na pewno wypróbuję 🙂
Esencja
⬝ Data: 19:51h, 10 kwietniaW sumie to i ja sobie ją teraz zrobię 🙂
Ula z prostoofinansach
⬝ Data: 19:18h, 11 kwietniaCzy mogę zapytać co jest na zdjęciu głównym do posta? Wygląda jak czerwona kapusta, jarmuż, brokuł? Sałatka czy tylko ładne zdjęcie?
Esencja
⬝ Data: 19:34h, 11 kwietniaHa, ha, akurat to zdjęcie podmieniłam tuż przed ponowną publikacją tego wpisu (bo to stary wpis) i jest to zdjęcie stockowe, ale jarmuż, brokuły, szparagi są na bank. Czerwona kapusta i czerwona cebula.
Ula z prostoofinansach
⬝ Data: 20:06h, 11 kwietniaTo zdjęcie mnie przyciągnęło na Twój blog 😉 pewno przez miłość do czerwonej kapusty 🙂
Esencja
⬝ Data: 23:44h, 11 kwietniaKażdy sposób dobry 😉
Esencja | Moje trendy żywieniowe na wiosnę i lato 2017
⬝ Data: 22:13h, 24 maja[…] „Sałatki na piątkowy wieczór” […]