09 sty Dania z zielonego groszku – moje kulinarne eksperymenty
Zielony groszek to jedno z moich ulubionych zielonych warzywek. Lubię go nie tylko ze względu na smak i wygląd w potrawach, ale też jego właściwości, a wśród nich to, że poprawia pracę układu pokarmowego ze względu na dużą ilość błonnika, jest mało kaloryczny, ale sycący, jest źródłem witaminy K, która odgrywa ważną rolę w procesie wchłaniania wapnia (składnik zdrowych kości) i dostarcza też witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6 oraz wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Kwas foliowy zawarty w zielonym groszku czyni go ważnym dla kobiet w ciąży, ale nie tylko, bowiem ma on wpływ na zdrowie psychiczne nas wszystkich. Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne i cechuje go silne działanie antynowotworowe. Czyż nie jest idealny? Te wszystkie cechy zachęcają mnie do kulinarnych eksperymentów, które bywają równie odkrywcze co powszechnie znane i lubiane. Od jakiegoś czasu prym wiedzie hiszpańska zupa, która jest chyba najprostszą zupą na świecie. W ślad za nią idealna do kanapek lub jako dodatek do dań obiadowych pasta oraz nowość – kotleciki. Poniżej 3 dania z zielonego groszku stanowiącego ich główny składnik:
HISZPAŃSKA ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU
Doskonała kiedy zaskoczą Cię goście, a wśród nich dodatkowo miłośnik wege, nie masz czasu na gotowanie lub nie masz zbyt wielu składników na wymyślną zupę. Jest tylko jeden warunek – musisz mieć zawsze mrożony groszek w zamrażalce. Warto wiedzieć, że lokalne mrożonki są zdrowe, ponieważ zachowują większość swoich wartości odżywczych, dlatego śmiało możesz po nie sięgać i zimą.
Składniki:
- 0,5 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- mięsny lub warzywny wywar
- 2 nieduże cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- zmielona kolendra
- świeży rozmaryn
- jogurt naturalny do dekoracji
- groszek ptysiowy lub małe grzanki jako dodatek
Sposób przygotowania:
Do wywaru dodaj groszek i zmiksowane cebule z czosnkiem, które wcześniej można podsmażyć, ja jednak tego nie robię. Gotuj do miękkości, dodaj przyprawy, a następnie całość zmiksuj na zupę-krem. Udekoruj łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można też posypać wiórkami kokosowymi.
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU
Szybka i łatwa do przyrządzenia pasta do kanapek lub jako dodatek do różnych dań.
Składniki:
- zmielony zielony groszek (ładniejszy kolor uzyskamy ze świeżego lub mrożonego niż np. konserwowego)
- odrobina świeżego, zmiażdżonego czosnku
- świeże liście szpinaku
- kilka kropel soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina wody
Sposób przygotowania:
Zamrożony groszek wrzuć na gorącą wodę i zblanszuj, a następnie dodaj składniki i zmiksuj na gładką, gęstą masę.
KOTLECIKI Z ZIELONEGO GROSZKU
Czy kotleciki muszą być tylko mięsne? Warzywne, odpowiednio przyprawione i przygotowane mogą stanowić główny składnik dania nie tylko zdrowego, ale też aromatycznego i pożywnego. Takie są właśnie kotleciki z zielonego groszku.
Składniki:
- 500 g rozmrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść zielonej pietruszki
- garść listków szpinaku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- odrobina bułki tartej do połączenia składników
- odrobina mąki do obtoczenia kotlecików
Sposób przygotowania:
Groszek zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wcześniej krótko go podgotuj. Dodaj przyprawy, jajko i tartą bułkę. Uformuj małe, płaskie kotleciki, obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 7 minut w temperaturze 200° C.
Jeśli zrobiło Ci się zbyt zielono w oczach, poniżej przedstawiam też prostą i szybką sałatkę, której jednym, już nie głównym, składnikiem jest zielony groszek.
SAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I GRZANKAMI
Szybka sałatka „od ręki”.
Składniki:
- szklanka groszku (idealny byłby świeży, ale może być też konserwowy)
- sałata roszponka
- paczka sera feta
- kilka sztuk drobno pokrojonych suszonych pomidorów
- kilka sztuk połówek pomidorków koktajlowych
- uprażony słonecznik
- dressing z oliwy z oliwek, miodu, pieprzu i soku z cytryny
- grzanki z pieca
Sposób przygotowania:
Składniki z wyjątkiem sera feta delikatnie mieszamy z dressingiem, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Dajcie znać czy któryś eksperyment przypadł Wam do gustu i podzielcie się swoimi przepisami z użyciem zielonego groszku. Chętnie wypróbuję. Widziałam na przykład ciasto z zielonego groszku, ale chyba jednak bym się nie odważyła 😉
♥ ♥ ♥
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.
Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.
jogosfera
⬝ Data: 20:17h, 09 styczniaFajne propozycje… ale moje dzieci jakos do groszku nie moga sie przekonac, mimi ze zdecydowana wiekszosc warzyw bardzo lubia…
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 21:59h, 09 styczniaTo nie ma co zmuszać. Może kiedyś go odkryją na nowo. Dla mnie to wyjątkowo fajny smak i wręcz słodycz 😉
My Home Rules
⬝ Data: 20:18h, 09 styczniaNiestety nie dla mnie, bo nie lubię warzyw strączkowych :(.
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 22:00h, 09 styczniaJej, szkoda. Ja uwielbiam. Jak pomyślę o tych wszystkich strączkowych w porze lata, to mogłabym jeść je bez końca.
Sylwia W.
⬝ Data: 21:48h, 09 styczniaZaintrygowały mnie te kotleciki z zielonego groszku, jestem ciekawa, jak smakują 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 22:02h, 09 styczniaA bardzo przyjemnie smakują. Są delikatne i aromatyczne. Nie przetrzymuj ich tylko w piecu, bo wysychają i robią się twardsze. Szybko się je przygotowuje, więc spróbuj. Koniecznie z prażonym słonecznikiem.
Sylwia W.
⬝ Data: 20:31h, 10 styczniaTo, że szybko się je przygotowuje tym bardziej przekonuje mnie do wypróbowania przepisu 😉
Nieidealna Anna
⬝ Data: 21:50h, 09 styczniaWow, chyle głowę,bo osobiście za groszkiem konserwowym nie przepadał,a ze świeżego jakoś nie probowalam gotować.czuje się zainspirowana ??
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 22:03h, 09 styczniaTo taki mój ukłon, a raczej tęsknota za latem. Kiedy przygotowywałam te dania, myślałam o tych wszystkich świeżych, strączkowych, które będę pochłaniać już za… kilkanaście tygodni 🙁
Nieidealna Anna
⬝ Data: 14:31h, 10 styczniaOla, zobaczysz że wiosna nadejdzie szybciej niż się spodziewasz 🙂 Kocham zimę bo to idealna pora na kiszonki – a one bardzo dobrze robią mi i mogę jeść je kilogramami 😛
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 16:47h, 10 styczniaZima jest świetna o ile jest zimą. A tu albo śniegu brak albo -20, no paaanie. Po nowym roku widzę jednak światełko w tunelu. Zaraz ferie, a po feriach to już marzec w perspektywie. Chyba oszaleję z radości 😀
SzeptemPisane.pl
⬝ Data: 23:47h, 09 styczniaWszystkie pomysły uwielbiam i wypróbuję napewno bo groszek jest super! Może wypróbuję pierogi z farszem kotlecikowym na czosnkowo? Dzięki za wszystkie inspiracje!
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 00:08h, 10 styczniaA tak, śmiało. Farsz jest naprawdę spoko.
Aleksandra Kujałowicz
⬝ Data: 23:48h, 09 styczniaPrzekonałaś mnie do kupienia mrożonego groszku 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 00:10h, 10 styczniaMrożone jest lepsze niż to sprowadzane z daleka.
Agnieszka Jezierska|Agumama.pl
⬝ Data: 00:01h, 10 styczniaMnie zaintrygowały kotleciki. Wyglądają podobnie do kalafiorowych, które robiłam chłopcom. Lubię takie warzywne smaczki 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 00:11h, 10 styczniaŚmiem twierdzić, że mogą całkiem podobnie smakować, bo robić pewnie identycznie?
Dagmara | socjopatka.pl
⬝ Data: 15:21h, 10 styczniammm… taką pastę z zielonego groszku, albo kotleciki chętnie bym zjadła. Póki co robiłam tylko krem z groszku, ale też był smaczny! 😉
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 16:47h, 10 styczniaPasta jest pyszna, serio.
Agata Borkowska
⬝ Data: 16:05h, 10 styczniaJak pomyślałam o tych kotlecikach to aż poczułam głód:) Kiedyś robiłam z dodatkiem kaszy tylko nie pamiętam jakiej…?:D ale przepis zapisuję i jutro dla dziewczynek zrobię:)
Agnieszka Komorowska
⬝ Data: 17:14h, 10 styczniaTe kotleciki i pasta baardzo apetyczne 🙂 A ja polecam jeszcze placki z zielonego groszku – i ładne i pyszne jednocześnie 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 21:59h, 10 styczniaO to chyba całkiem podobnie smakują jak te kotleciki 😉
Zwykła Matka
⬝ Data: 19:03h, 10 styczniaTyle razy obiecałam sobie, że zrobię pastę z zielonego groszku….teraz się zmotywuję 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 21:59h, 10 styczniaJest naprawdę prosta, szybka i smaczna. Polecam.
Krystyna Polek
⬝ Data: 19:49h, 10 styczniate kotleciki i sałatka… zrobiło mi się wiosennie i ślinka pociekła!
Olga Pietraszewska
⬝ Data: 21:26h, 10 styczniaNo pysznie! Świetny pomysł na dodanie do zupy świeżej kolendry, chętnie spróbuję też pastę, a już na pewno nie przepuszczę kotlecikom. Tylko mi powiedz z czym podane smakują najlepiej?
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 22:03h, 10 styczniaPastę lubimy z grzankami z pieca, kiedy są jeszcze ciepłe, a kotleciki jedliśmy z ryżem z kurkumą. Ty lubisz kaszę jaglaną, więc do niej też pasują idealnie. Do tego sałatka 🙂 Miałam też pomysł, właściwie taki eksperyment, żeby dodać do nich kaszę.
Nianio born to be wild
⬝ Data: 00:02h, 11 styczniaTe kotleciki mnie zaintrygowały musze wypróbować
Gosia
⬝ Data: 09:55h, 12 styczniaZupa z zielonego groszu będzie u mnie jutro na obiad a co 🙂
Iza - Kobieca strona Mamy
⬝ Data: 22:35h, 12 styczniaOstatnio mam wiecznie ochotę na dania z zielonego groszku – więc chyba nieprzypadkowo do Ciebie trafiłam 😉 Swoją drogą, wiesz gdzie kupić świeży groszek zielony?
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 10:57h, 13 styczniaO tej porze roku mam większe zaufanie do groszku mrożonego. Zamrożony latem zachowuje swoje wartości odżywcze i wolę go od tego sprowadzanego z daleka, który znajdziesz zapewne w lepszych sklepach. Podobno najlepszy jest ten z Peru, ale jest drogi.
Sylwia Kamińska | Matczysko
⬝ Data: 22:42h, 12 styczniaTe kotleciki świetnie pasują do domowych burgerów – sprawdzone, polecam – a z dipem (jogurt naturalny + czosnek) komponują się wspaniale 🙂
Kobietapo30
⬝ Data: 21:16h, 23 styczniaLubię bardzo 🙂 najlepiej w wersji mrożonej a poźniej gotowanej 🙂 szczególnie kusi mnie sałatka 🙂
Aleksandra Bohojło
⬝ Data: 23:27h, 23 styczniaPolecam spróbować 🙂
Edyta moj-kawalek-podlogi
⬝ Data: 11:26h, 24 styczniaWłaśnie zdałam sobie sprawę, że groszek jest u mnie dość rzadko występującym składnikiem w kuchni. Fajne propozycje! Zainteresowały mnie szczególnie te kotleciki. Chętnie wypróbuję 🙂
Instrukcję Poproszę
⬝ Data: 13:52h, 26 lutegoJa uwielbiam makaron z groszkowym pesto :-p
Ale kotlecików nie znalam i chętnie wypróbuję przepis
Pozdrawiam,
Agnieszka
Esencja | Smacznie, prosto, zdrowo. Ryba na 3 sposoby w kilka minut
⬝ Data: 11:38h, 12 marca[…] względu na to, że jestem fanką zielonego groszku, często dodaję go do łososia, a kiełkujący ryż z dodatkiem czarnego czosnku stanowi idealnie […]
Esencja | Esencja kwartału i trochę planów na kolejne tygodnie
⬝ Data: 19:58h, 12 kwietnia[…] blogu znajdziecie również kilka kulinarnych eksperymentów: „Dania z zielonego groszku – moje kulinarne eksperymenty”, „Pieczone kasztany – słodki przysmak na chłodny wieczór”, „Włoska […]
Esencja | Moje trendy żywieniowe na wiosnę i lato 2017
⬝ Data: 19:05h, 17 maja[…] „Dania z zielonego groszku” […]
Esencja | 3 rozgrzewające zupy na chłodne, jesienne dni
⬝ Data: 18:18h, 22 października[…] w naszym domu używa się dużo, podobnie jak zielonego groszku. Lubimy zielone i praktycznie w każdym daniu nie może zabraknąć tego niskokalorycznego i […]