danie z kurczakiem i makaronem ryzowym

29 lip To danie nie zrujnuje Twojej talii

Jako wstęp do kolejnego artykułu w letnim klimacie przygotowałam dzisiaj na obiad lekkie i szybkie danie z jednym z moich ulubionych makaronów – danie z kurczakiem i makaronem ryżowym. Makaron ryżowy cenię sobie ze względu na to, że jest lekkostrawny, pozbawiony tłuszczu, cholesterolu i chemii, nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Posiada natomiast dużo białka, soli mineralnych i witamin. Można go przygotować w przeróżny sposób, zarówno na gorąco, jak i zimno. Można go usmażyć, ugotować lub udusić wraz z ulubionymi warzywami i ziołami. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i dań głównych. Jest też idealnym rozwiązaniem, kiedy mam mało czasu na przygotowanie posiłku lub brakuje mi pomysłu na obiad z uwzględnieniem niewielkiej ilości składników i jednocześnie mogę nasycić nim żołądek.

 Danie z makaronem ryżowym i makaronem z cukinii
oraz kurczakiem

Lekkie danie z kurczakiem, makaronem ryżowym i makaronem z cukinii
Składniki dla 4 osób:

  • makaron ryżowy (1 opakowanie)
  • cukinia średniej wielkości (2 sztuki)
  • pierś z kurczaka lub indyka (800 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • kiełki – mix ziół lub natka pietruszki (dla dekoracji)


Przygotowanie:

Kurczaka lub indyka pokroić w cienkie paski i zapiec w piecu lub usmażyć bez tłuszczu na grillowej patelni przyprawiając do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do mięsa dodać pokrojony na cienkie plasterki podsmażony czosnek. Cukinie pokroić w cieniutkie paseczki (ja użyłam do tego zwykłej obieraczki do warzyw) i zapiec w piekarniku w 200 stopniach (można ewentualnie na surowo, jeśli paski są bardzo cienkie). Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Danie udekorować kiełkami lub natką pietruszki.

Smacznego. Przy okazji podzielcie się swoimi letnimi i lekkimi faworytami, które nie wymagają długiego stania przy kuchni w upalny dzień.

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, będzie mi miło jeśli napiszesz do mnie dwa słowa poniżej w komentarzu lub/i udostępnisz artykuł dalej. 

Jeśli chcesz też widzieć na bieżąco nowe wpisy na blogu i to co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam Cię do polubienia fanpage’a Esencji na Facebooku, regularnego zaglądania na Instagram i odwiedzania mnie na Twitterze.
Fajnie, że jesteś 🙂

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
24 komentarze
  • Mr. Kaffeino
    ⬝ Data: 20:12h, 29 lipca Odpowiedz

    Danie pycha. U mnie w tym tygodniu królowały ogórki – był chłodnik z ogórków 🙂

    • Aleksandra Bohojło / Esencja
      ⬝ Data: 20:41h, 29 lipca Odpowiedz

      Niestety nie potrafię robić chłodników, a to dlatego, że ich nigdy nie robiłam, bo za nimi nie przepadam. Co innego ogórki 😉

  • Matczysko.pl
    ⬝ Data: 21:29h, 29 lipca Odpowiedz

    Makaron ryżowy jadłam raz i tak się zastanawiam czemu tylko raz … ? Ale ten z cukinii, kiedy pierwszy raz zrobiłam, tak jestem nim oczarowana. A Twoje danie wygląda pysznie 🙂

  • Elwira Syska
    ⬝ Data: 21:46h, 29 lipca Odpowiedz

    Aż się głodna zrobiłam.. 🙂

  • justpointofview.weebly.com
    ⬝ Data: 22:33h, 29 lipca Odpowiedz

    Coś w sam raz dla mnie! Wkrótce wypróbuje ten przepis 🙂

  • Revelkove Love
    ⬝ Data: 08:51h, 30 lipca Odpowiedz

    Idealne dla mnie – dzięki! 🙂

  • SzeptemPisane.pl
    ⬝ Data: 21:28h, 30 lipca Odpowiedz

    Dzięki! Takich przepisów nigdy za wiele, a gdyby tę cukinię też na tej patelni grillowej udyrdolić, żeby było szybciej? chyba można, nie?

    • Aleksandra Bohojło / Esencja
      ⬝ Data: 10:18h, 31 lipca Odpowiedz

      Pewnie, że można, ale w piecu fajnie się zwijają i nabierają ładnego koloru plus nie musisz się nimi zajmować. Same się pieką 🙂

  • Warszamamka
    ⬝ Data: 03:02h, 31 lipca Odpowiedz

    Muszę wreszcie sama przyrządzić makaron ryżowy. Jeszcze nigdy tego nie zrobiłam, a podejrzewam, że jest coś w moim guście.
    Ps. Piękne zdjęcie potrawy ?

    • Aleksandra Bohojło / Esencja
      ⬝ Data: 10:19h, 31 lipca Odpowiedz

      Sama od początku do końca czy z torebki? 😉 Bo z torebki to jedynie wrzucasz do wrzątku i po chwili wyjmujesz z wody. Bardzo wdzięczna rzecz do zrobienia 🙂

  • Sylwia W.
    ⬝ Data: 16:50h, 31 lipca Odpowiedz

    Bardzo fajne, lekkie danie:) u mnie też ostatnio króluje cukinia pod różnymi postaciami, jednak nie próbowałam jeszcze robić z niej makaronu:)

  • Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
    ⬝ Data: 12:36h, 01 sierpnia Odpowiedz

    Jak dla mine bajka jedynie bez kurczaka 😉 Pozdrawiam, Daria xxx

  • Jaglusia
    ⬝ Data: 19:27h, 01 sierpnia Odpowiedz

    Piękne i pewnie przepyszne danie 🙂
    Zapraszam 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

  • Blogierka
    ⬝ Data: 02:57h, 05 sierpnia Odpowiedz

    Qurcze, nie wiedziałam że ryżowy ma białko. Chyba wróci do łask ;). A przepis wygląda smakowicie- ale czy nie jest zbyt mdły? Bo cukinia i ryżowy jakoś takie bezsmakowe są dla mnie, albo nie umiem ich zrobić ;).
    ps. Ja jem głównie chłodnik na botwince w upały 🙂

    • Aleksandra Bohojło / Esencja
      ⬝ Data: 09:14h, 05 sierpnia Odpowiedz

      Wierz mi, czosnek powoduje, że to danie nie jest ani trochę mdłe 😉

      • Blogierka
        ⬝ Data: 01:07h, 06 sierpnia Odpowiedz

        Nie pozostaje mi nic innego tylko się przekonać na własnych kubkach smakowych 😀

  • Esencja | Esencja miesiąca – czerwiec i lipiec 2016.
    ⬝ Data: 11:44h, 07 sierpnia Odpowiedz

    […] Uwielbiam proste, szybkie i lekkostrawne dania, a „To danie nie zrujnuje Twojej talii”. […]

  • Wilczkowy Świat
    ⬝ Data: 21:19h, 15 sierpnia Odpowiedz

    O makaronie z cukinii słyszałam już od kilku osób i chociaż bardzo lubię cukinię do tej pory jakoś do mnie nie przemawiał. Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i sprawia, że mam ochotę coś podobnego przygotować 🙂

  • Esencja | Nie myl zmęczenia z brakiem motywacji.
    ⬝ Data: 18:56h, 13 listopada Odpowiedz

    […] Kiedy jestem bardzo zmęczona nie mam ochoty ani na duży ani pożywny posiłek. W moim przypadku najlepiej sprawdzają się lekkie, nieduże dania na bazie warzyw i owoców oraz ryb spożywane w regularnych odstępach czasowych. Jeśli zmęczenie nie jest zbyt duże, a chcę zapewnić sobie energię na dłużej, wybieram danie, którego podstawę stanowią kasze, ryż lub makaron. […]

  • Esencja | Włoska inspiracja – makaron z pastą szpinakową i serem feta
    ⬝ Data: 18:31h, 21 lutego Odpowiedz

    […] Makaron farfalline arcobaleno kupiłam w jednym z włoskich sklepów. Moją uwagę zwróciły oczywiście kolory i kokardki – ulubiony kształt moich dzieci. Dodatki wymyśliłam sama i jest ich niewiele. Pamiętacie, że lubię prostą i szybką kuchnię? KLIK […]

  • Esencja | Moje trendy żywieniowe na wiosnę i lato 2017
    ⬝ Data: 22:00h, 17 maja Odpowiedz

    […] „Danie z makaronem ryżowym i makaronem z cukini oraz kurczakiem” […]

Post A Comment